Vi älskar Kinda
– Om man frågar folk på olika platser vem jag är, då skulle man få många olika svar. Någon skulle säga att "det är hon som skrivit den där boken", en annan skulle säga att "det är hon som drog igång det där teaterprojektet" och en tredje skulle säga att "det är hon som var på lokalradion i Halmstad ett tag", skrattar Kicki Stridh.
Hon sitter i en gulblommig soffa i lokalen som tillhör IKF Kinda (Internationella kvinnoföreningen), där hon är ordförande sedan ett antal år tillbaka.
– Det är ju så att det ena ger det andra, om man hela tiden är pigg på att göra nya saker och jobba med andra människor. Men jag är absolut inte ensam om att ha den här inställningen, jag har träffat många andra som också har det, fortsätter hon.
Kicki är alltså inflyttad till Kinda först på äldre dagar. Tidigare har hon bott i flera städer i Sverige, däribland Göteborg, Stockholm, Norrköping, Halmstad, Malmö och Katrineholm. Uppvuxen är hon i Linköping.
– Vi flyttade till Linköping när jag var nio år. Jag gick ut gymnasiet där och sedan gick jag ett tag på högskolan också. När jag var 22 år flyttade jag till Göteborg där jag började på Journalisthögskolan.
Kicki häller upp kaffe i gröna muggar, lutar sig tillbaka i soffan och knäpper händerna i knäet innan hon skrattande fortsätter:
– Men jag har bott och jobbat på så väldigt många olika platser så det blir bara tröttsamt om jag ska dra allt.
I dag är hon pensionär, men hennes driv har inte stillats för det. Hon beskriver sig själv som fullt sysselsatt – fast oavlönat.
– Jag har alltid tänkt att om jag redan kan något, då måste jag prova något nytt. När jag är i valet och kvalet om jag ska stanna eller gå, då ser jag till att välja det som får mig att lära mig någonting nytt.
Kanske är det med andra ord viljan att samla mer kunskap som hindrat Kicki från att stanna inom en och samma bransch under hela sitt yrkesliv? Efter några år inom journalistiken – på både lokaltidningar, radiokanaler och som frilansreporter – jobbade hon ett tag som informationschef på Julita Gård i Katrineholm. Det ena ledde till det andra, och Kicki var också involverad i SFI (svenska för invandrare) och vid Högskolan i Halmstad.
1995 startade hon sitt första aktiebolag, Internationell kompetens AB. På högskolan jobbade hon i ett forskarteam och genom sitt aktiebolag drog hon igång sitt första EU-projekt samma år.
– Det var ett treårigt projekt om integration, där vi hade en insats för arbetslösa nysvenskar. Efter det jobbade jag väldigt mycket med olika EU-projekt, både i Sverige och Europa, och hela tiden var jag och mitt företag knuten till ett spännande forskningscentrum på högskolan, där jag också undervisade en del.
Det låter som att du jämt varit omringad av folk, har du alltid varit intresserad av andra människor?
– Ja, det har jag nog varit. Jag tycker det är väldigt kul att jobba med olika slags människor.
Intresset för att engagera sig är något som Kicki också bär med sig sedan barnsben. Att själv dra igång projekt har heller aldrig skrämt henne.
– När jag fick barn i Halmstad fanns det inga dagisplatser och då drog jag och några andra föräldrar till exempel igång ett föräldrakooperativt daghem. Innan det drog jag och några kompisar igång ett kulturhus med lokal kultur, som vi höll på med i ett par år.
Än i dag är Kickis engagemang stort på flera plan. Förutom ordförandeskapet i IKF Kinda är hon också engagerad i Vänsterpartiet, Republikanska föreningen i Östergötland och Vetenskap och Folkbildning (VoF). 1992 kom hennes barnbok "Det hemska spökhuset" ut, ytterligare ett projekt genomfört på initiativ av henne själv.
Ja, Kickis liv har minst sagt innefattat flera spännande åtaganden. I dag är hon nöjd med platsen där hon och hennes sambo valde att landa för åtta år sedan – Kisa.
– När jag hade bott i södra Sverige i trettio år kände jag mig verkligen som en sydsvensk. Jag är tvåspråkig på skånska och hade aldrig haft en tanke på att jag skulle tillbaka till Östergötland. Det var min sambo som drev den frågan.
Men det är Kicki tacksam för i dag.
– Här är livet enkelt och det trivs jag med. Jag gillar också att Kinda är så pass litet och enkelt att förstå och jag gillar mitt sociala liv här. Kinda har alltid varit aktuellt för mig, men tidigare bara genom många besök hos släkt och vänner i Opphem, ler Kicki.