Nytt hopp för nedlagda odlingslotter: "Den här platsen är viktig"

Turerna kring odlingslotterna vid Mjällerum i Kisa har varit många. En förening som tvingades starta har legat i träda, men nu finns det hopp för odlingslotterna igen.

Minhaj Hajjen, Wael Alshater,  Samir Faleh, Sahira Matar och Majlis Johansson hoppas på en ljus framtid för området vid Mjällerum.

Minhaj Hajjen, Wael Alshater, Samir Faleh, Sahira Matar och Majlis Johansson hoppas på en ljus framtid för området vid Mjällerum.

Foto: Märta Svensson

Kisa2024-08-16 10:17

2021 fick alla som hyrde en odlingslott vid Värgårdsplan och Mjällerum i Kisa ett brev från Kinda kommun om att samtliga lotter skulle sägas upp. De som hade odlingslott kom då överens med kommunen om att de fick ha kvar lotterna om de bildade en förening, vilket gjordes både vid Värgårdsplan och Mjällerum.

undefined
Ingen tar hand om området längre, förutom den lilla vägen till bikuporna där gräset klipps.

En av föreningarna som bildades, Mjällerums koloniförening, upplevde sedan oenigheter med kommunen. Det har bland annat rört tillgång till vatten och bygglov, då växthus och förråd otillåtet sattes upp.

Föreningen hade inte ansökt om bygglov och odlingslotterna ligger nära en å som gör att de måste anpassa sig efter strandskyddet. Därför får ingen byggnad vara högre än en halv meter.

Efter meningsskiljaktigheterna valde föreningen att säga upp avtalet med kommunen. Lotterna har därför stått orörda i över två år, och ogräset växer överallt.

undefined
Det finns en hel del byggnader, utan bygglov, som nu bara står.

Men nu känner medlemmarna i föreningen åter hopp. De har kommit med ett förslag till kommunen om hur odlingslotternas framtid kan se ut.

– Vi ska rycka liv i föreningen. Förut var alla uppgivna, men nu finns det en framtid, säger Majlis Johansson, som agerat stöd till föreningen.

undefined
Mjällerums koloniförening hoppas att lotterna kan bli ett ställe där man kan umgås över generationsgränserna.

Tillsammans med Ketil Kindestam, mark- och exploateringsingenjör på kommunen, har det inletts ett samarbete för att få i gång odlingslotterna i Mjällerum igen.

– Kommunen ska jobba och se över hur vi kan samarbeta med en starkare förening, säger Kindestam.

Planen är att i höst gemensamt röja upp, rensa och bestämma vad som kan vara kvar.

Vad kommer ske med byggnaderna som är uppförda?

– Det är skilda åsikter om vad som är värt att bevara. Det är rätt mycket som är risigt och ska bort. Vi ska komma överens med föreningen.

Flera av byggnaderna saknar bygglov och det är en av sakerna som föreningen och kommunen ska bli eniga om.

– Det är något som vi kommer att diskutera. Det finns ju också ett strandskydd så vi ska se om vi kan diskutera det vidare med länsstyrelsen, säger Kindestam.

undefined
Där det brukar vara grönsaker och blommor är nu bara högt gräs.

Samir Faleh hade länge odlingslott i Mjällerum där han skötte om sina bikupor. Han har idag kvar bikuporna, men Samir menar att han också behöver ett förråd där han kan förvara mat och verktyg.

Wael Alshater hade också odlingslott länge, något som betydde mycket för honom. Han menar att lotterna inte bara är till för odling. 

– Här kan man också umgås.

Majlis instämmer.

– Den här platsen är viktig. Här kan man också öva på språket och det är bra för integrationen.

undefined
Wael Alshater, Minhaj Hajjen, Samir Faleh, Sahira Matar och Majlis Johansson håller tummarna för att växter ska frodas på odlingslotterna igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!