Nya rektorn om att läsningen minskar hos barn: "En utmaning"

Läsningen minskar i hela svenska befolkningen, inte minst bland barn och unga.
För Linda Falebrant, ny rektor på Bäckskolan, är det något som hon kommer få jobba med i sin roll.
– Det är en utmaning att möta den digitala utvecklingen, säger hon.

Linda Falebrant har ett år kvar på sin rektorsutbildning. "Man måste ha ett rektorsuppdrag innan man kan påbörja utbildningen", berättar hon.

Linda Falebrant har ett år kvar på sin rektorsutbildning. "Man måste ha ett rektorsuppdrag innan man kan påbörja utbildningen", berättar hon.

Foto: Sofia Wiman

Kisa2025-03-08 19:00

Linda Falebrant har jobbat på Bäckskolan i Kisa i 25 år och hon var själv elev här. Nu har hon börjat som rektor för skolan som inhyser ungefär 230 elever i förskoleklass till årskurs 3. 

Efter att ha jobbat som klasslärare gick hon en utbildning i Svenska som andraspråk. Hon jobbade med det ett par år och läste efter det speciallärarutbildningen. 

– Sedan fick jag möjligheten att gå in som biträdande rektor och hade en kombinerad tjänst som biträdande rektor och speciallärare, säger Linda Falebrant.

Det gjorde hon i ungefär fyra år. 

– Många bitar är väldigt välbekanta, även om det finns mycket som är nytt också. Skolan och personalen känner jag väl och vice versa. Det är en styrka.

undefined
Linda Falebrant har lång erfarenhet av skolvärlden. "Det är bra erfarnheter att ha med sig i uppdraget som rektor", säger hon.

Hon läser nu rektorsutbildningen vid Karlstad universitet och har ett år kvar på den treåriga utbildningen.

– Jag är ödmjuk inför min nya tjänst. Den innebär ett stort ansvar. 

Läsförståelsen minskar hos barn och unga. Hur ser du på det?

– Det är en utmaning att möta den digitala utvecklingen, säger Linda Falebrant och berättar om "Läspatrullen" för elever i årskurs 1–3.

Läspatrullen är en kommunal satsning för att höja läsförmågan. 

– Det är en extra lästräning, och den är till för att hjälpa barnen att knäcka läskoden. Det är viktig är att ge alla möjlighet att utveckla en god läsförmåga så att de kan ges möjlighet att delta och verka i ett demokratiskt samhälle. Detta är ett av skolans viktigaste uppdrag idag.

undefined
Bäckskolan ligger nära naturen. "Vi utnyttjar skogen mycket i undervisningen", säger rektor Linda Falebrant.

För att se vilka elever som är i behov av hjälp med läsning och läsförståelse kartläggs elevernas läsförmåga med jämna mellanrum.

– Vi behöver ha beredskap för att på olika sätt möta upp den minskade vardagsläsningen, säger hon. 

Linda tror att oron i samhället påverkar frågor och tankar som uppstår kring vad som händer när barn möts i en miljö som skolan. 

– Skolan är, precis som samhället, en arena där människor möts, säger Linda och fortsätter:

– Vi har barn i låg ålder hos oss, de yngsta har inte fyllt sex ännu. Det gäller att ha det perspektivet och tänka på att barn ju är barn. De provar sig fram. För det mesta blir det rätt men ibland blir det fel. Då får vi träna och lära hur man kan göra på andra sätt. Den aspekten är viktig att kommunicera och att ha med i arbetet på skolan.

Hur gör man det på ett bra sätt?

 – Genom att se barnet och arbeta elevnära. Att bry sig och finnas där. Från min tjänst som speciallärare har jag många relationer med mig. Jag är rektor, men jag är fortfarande Linda. 

undefined
"Det är fin vi-känsla här på skolan", säger Linda Falebrant. Det gör att hon känner glädje på jobbet.

Bäckkolan har en fin vi-känsla där man ser varandras styrkor, tycker Linda Falebrant. Det gör att hon känner glädje i jobbet.

Finns det några nackdelar med att ha en skola i en mindre kommun?

– Man får vara noga med att ha blickarna utåt och ta in ny forskning om till exempel matematik och läsning. Det är också en del i mitt uppdrag, att man inte bara ser inom sin skola. 

Hon poängterar att det finns mycket som är bra inom svensk utbildning idag. 

– Framförallt finns det en möjlighet för skolor att se barnen och jobba på att få dem att tro på framtiden och sin egen förmåga. Att skapa möjligheter för eleverna att göra sina egna individuella val framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!