Sex elever har nappat på nya RYS, som startas i samarbete med Östsam. Det är en gymnasial utbildning riktad till personer med svenska som andraspråk.
– Konceptet är jättebra. Eleverna kan stärka språket på ett nytt sätt och samtidigt få en yrkesutbildning, säger Robert Obing, biträdande rektor på teknikcollege Allhamra gymnasieskola.
– Behovet finns, både från elever som vill gå utbildningen och industrin som behöver arbetskraft.
Industritekniska tapparRYS är industriinriktad och liksom skolans nationella industriprogram ingår praktik i utbildningen.
– För oss som skola passar den nya utbildningen bra just nu. Lärarresurserna finns, och de både vill och kan detta.
Bland Sveriges gymnasieskolor dalar intresset för industriutbildningen. Likaså Allhamra har haft ett nedåtgående trend. Sedan två år tillbaka har skolan tappat sju elever.
– Den är ett bra sätt att kompensera vårt minskande elevantal på industritekniska programmet, säger Robert Obing.
Direkt ut i arbeteSamtidigt som elevunderlaget minskar ropar industrins arbetsgivare efter arbetskraft.
– Förhoppningen är att alla elever som går ut regional yrkessvenska kommer ut på arbetsmarknaden direkt.
Utbildningens upplägg är framtaget tillsammans med näringslivet.
– Vi har kollat med företagarna vad en nyutbildad behöver kunna, eftersom det är omöjligt för oss att på ett år lära ut allt inom det treåriga industritekniska programmet.
Eleverna på RYS ska ha klarat D-kursen i SFI innan man behörig att söka. Utbildningen ges under ett läsår och omfattar 800 gymnasiepoäng. Efter en termin väljer eleven inriktning, svetsare eller maskinoperatör.