Inne på Ica-butiken i Kisa har en maskin installerats, vars syfte är att minska butikens matsvinn. Rabattsystemet är tudelat, till för både kunder och butikspersonal. Här kan butikens kunder scanna varor med kort datum och om kriterierna uppfylls faller en ny prislapp ut, samtidigt som anställda kan märka om produkter.
– Det funkar som det är tänkt. Det är fler och fler som använder det, så det rullar på ganska bra faktiskt, säger Morgan Alm, Ica-handlare i Kisa, när vi når honom per telefon.
Ungefär fyra månader har gått sedan rabattsystemet infördes.
Har du några uppgifter om hur mycket svinn som räddats sedan systemet infördes?
– Nej, men det är ganska mycket. Dels har vi det svinn som går via kunderna och sedan har ju även vi i butiken möjlighet att registrera varor. Det som vi själva registrerar kan vi mäta utan problem.
Morgan Alm fortsätter:
– Vi säljer nedsatta varor, som vi registrerat, för mellan 3 000 och 6 000 kronor i veckan. Istället för att behöva slänga varorna så kan vi nu sälja dem, i och med att vi märker ned dem.
Har du kvar samma förhoppning om att, på lång sikt, kunna minska svinnet med 20 till 25 procent?
– Ja! Det hoppas vi. Kunderna använder det mer och mer och det verkar funka som det är tänkt. Sedan är det lite kvar att jobba med, men just nu under sommaren hinner vi inte det riktigt.
Vad är det ni behöver utveckla?
– Vi behöver marknadsföra det här och få fler att upptäcka det.