Niklas från Rimforsa är Årets plåtslagare

Det är Niklas Hallingström från Rimforsa som får ta emot priset som årligen delas ut av stiftelsen Plåtslagaryrkets fond.

Inför förra årets nominering skickade Niklas Hallingström in bilder på lite udda saker han har gjort: "ett lusthus, lite pampiga hus, och en skola i skärblacka med rheinzink på vägg", berättar han.

Inför förra årets nominering skickade Niklas Hallingström in bilder på lite udda saker han har gjort: "ett lusthus, lite pampiga hus, och en skola i skärblacka med rheinzink på vägg", berättar han.

Foto: Lotta Johansson

Kisa2020-09-02 16:34

Förutom äran innefattar priset ett diplom, en medalj och ett stipendium på 20 000 kronor. I motiveringen lyfts ”ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet”, något som hans arbetsgivare Jonny Svensson, Vd för Sveha Plåt AB, gladeligen instämmer i.

– En Rimforsakille, visst är det roligt? Vi är stolta över våra killar, berättar Svensson.

Varför tror du att han får priset?

– För att han är bäst, utbrister Svensson med ett skratt. Han fortsätter:

– Nej men han är duktig, han kan alla material och är bra mot kunder.  

Svensson förklarar att priserna oftast hamnar i storstäderna, där hantverket är fokuserat på stora jobb och endast ett material. 

– Vi i Östergötland klarar vi oss inte på bara såna jobb, vi måste ta lite vanliga jobb om man säger så. Rostfritt, koppar, rheinzink, Niklas kan alla material, och det är värt mycket för oss. Vi har ju ingen Katarinakyrka här på landsbygden, säger Svensson. 

Hallingström själv är ödmjuk inför att prisas. 

– Oj, jag vet inte varför det blev just jag... Jag kanske är lite allsidig, kan lite av varje. Zink och rostfritt är inte jättevanligt, säger han.  

Hur känns det? 

– Det är jättekul, absolut! Men det är många som är duktiga, säger Hallingström.

Han började på Sveha Plåt 1986.

– Jag tycker det är jättekul fortfarande. Jag har blivit kvar tack vare att jag har bra chefer. Det låter kanske lite fjäskigt men så det. De förser mig med bra jobb så att det inte blir tråkigt, säger Hallingström. 

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!