Nyligen började Leif Johansson på Hemköp i Kisa ta hem griskött från Vimmerbyföretaget Glada utegrisar. Sedan innan säljer butiken ägg och nötkött från Kinda.
– I dag är merparten av vårt kött näproducerat. Det förs mycket diskussion och kunderna vill allt mer veta vad det är de äter, därför tror jag att efterfrågan är större i dag.
"Får komplettera"Maria Pettersson, styckare på Hemköp, vittnar om samma sak.
– På Glada utegrisar är de överaskade att det gått bra så pass snabbt. De hinner knappt med, och därför får vi emellanåt komplettera med kött som inte är närproducerat.
Kindamat gav uppsvingLeif Johansson tror att försäljningstakten av närproducerade varor ökade när matprojektet Kindamat drog igång under vintern 2011.
– Människor fick upp ögonen för lokala producenter. Samtidigt är valfriheten viktig och många är inte konsekventa med vad de köper för kött.
Efterfrågan är störrePå Ica i Kisa är ägg från Hargodlarna är den lokala råvaran det är störst åtgång på.
– Efterfrågan är till och med större än tillgången, säger Morgan Alm, butiksägare.
Lika är det på Konsum.
– Närproducerade varor går jättebra, och främst äggen. Kunderna är måna om vad de köper, att djuren har bra levnadsvillkor och miljö, säger Michael Rosenqvist.
– Jag tror att det är en bestående utveckling, inte bara en trend.
Förutsättningar?Icaföretagaren Morgan Alm hoppas på en fortsatt positiv försäljning av det närprocucerade utbudet, men misstänker att det finns hot.
– Det gäller att förutsättningarna är bra för småskaligt lantbruk. Min känsla är att det kan vara svårt och känsligt att driva produktion i liten skala.