"Nånstans måste ledningen gå"

Räkna med att kraftledningen Kisa-Vimmerby börjar byggas om drygt ett år. Om allt går energibolaget Eons väg.

Stilstudie. Med två stolpar och tre trådar i jämna intervaller längs sträckan Kisa-Vimmerby ska den nya 130-kilovoltsledningen trygga elförsörjningen.

Stilstudie. Med två stolpar och tre trådar i jämna intervaller längs sträckan Kisa-Vimmerby ska den nya 130-kilovoltsledningen trygga elförsörjningen.

Foto: Mikael Svensson

KISA2017-03-29 05:00

Den springande punkten är Eons ansökan om ledningsrätt som ligger hos Lantmäteriet. Det berättade bolagets Ulf Alestam vid kommunfullmäktiges sammanträde i Kisa på måndagskvällen.

– Ansökan kan vara i hamn hösten 2017.

Hösten/vintern 2017/2018 väntar stämpling av skog och överenskommelser med berörda markägare längs den planerade ledningssträckan.

– Trolig byggstart blir sommaren/hösten 2018 med en byggtid på cirka ett år.

Kraftledningen kan då tas i bruk i etapper från norr till söder tidigast 2019.

Totalt handlar det om en investering på 200 miljoner kronor. Hälften går till den nya ledningen inklusive nya fördelningsstationer i Horn, Gullringen och Södra Vi. Resterande 100 miljoner satsas på upprustning av underliggande elnät i området. Det betyder bland annat att ett antal befintliga luftledningar ersätts med nedgrävd kabel.

Enligt Ulf Alestam är alternativet med kabel lämpligt för det mindre elnätet.

– Däremot gillar vi inte kabel vid en 130-kilovoltsledning. Där är en luftledning mer robust och den går snabbare att laga.

Jonas Nilsson, Eon elnät, har uppdraget att hitta överenskommelser med drygt 100 fastighetsägare som ska ersättas för intrång på sina marker.

Avgörande är 2009 års Skogsnorm som uppdateras varje år och som tar hänyn till:

* markens bördighet

* ålder på skog som måste avverkas i förtid

* storm- och torkskador som kan uppstå

* eventuell ersättning för vägar, staket och grödor

Den blivande luftledningen vann laga kraft förra året. Trots det försökte fullmäktigeledamoten Göran Lindgren (M) att hitta ett sista halmstrå för att rädda sina marker vid Åby utanför Horn från intrång.

Han uppmanade Eons representanter att istället gräva ner ledningen längs järnvägen mellan Vimmerby och Kisa.

Ulf Alestam igen:

– Jag förstår att ni vill slippa, men man kan bara söka tillstånd för ett alternativ och nånstans måste ledningen gå.

Lindgren hävdade också att behovet av fördelningsstation i Horn var överdrivet. Han fick visst stöd av Pontus Wessman (MP) som hänvisade till att solceller är framtidens melodi.

Björn Persson, regionansvarig vid Eon, gjorde samma bedömning som Wessman.

– Vi får smarta elnät och då måste vi ha kapacitetet för det. Det har vi inte i dag och just därför måste vi förstärka vårt nät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om