Året var 2007. Dåvarande kommunalrådet Anders Ljung (C) hade dragit sitt strå till stacken för att rädda Sveahusets annex i Kisa från rivning.
Länsstyrelsen bidrog med en halv miljon kronor till upprustningen. Det ledde till att även kommunen ville stötta framtida renoveringar av privatägda och kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
Årlig påfyllning
Kommunfullmäktige beslutade hösten 2007 att reservera maximalt 200 000 kronor i 2008 års budget. Tanken var även att därefter årligen fylla på kontot.
Pengarna skulle vara sökbara för fastighetsägare i Kinda som ville rusta byggnader och på så vis medverka till en intressant samhällsbild.
För att ta del av pengarna krävdes att huset bedömdes som kulturhistoriskt värdefullt och att länsstyrelsen hade beviljat statliga pengar till upprustning.
Det kommunala tillskottet kunde bli upp till 20 procent av stödet från länsstyrelsen.
Total tystnad
Efter en ansökan i juni 2008 betalades 100 000 kronor ut.
Sedan dess råder största möjliga tystnad.
Ingen information till allmänheten. Inga mer pengar avsatta. Inga nya ansökningar.
På Correns fråga vad som hänt svarar Kindas ekonomichef Eva-Lena Hellsing:
– Det ekonomiska läget och prioriteringar från politiken har gjort att inga medel därefter finns avsatta och därmed finns heller inget att marknadsföra.
Kommunalrådet Hans Måhagen säger:
– Det känns angeläget att kulturhistoriskt intressanta hus underhålls, men inte med kommunala medel till enskilda fastighetsägare. Jag är dessutom tveksam till om vi över huvud taget får göra så.
"Ingen diskussion"
I stället förs en dialog med den ideella gruppen Attraktionskraft Kisa, om och hur fastighetsägare med strategiska lägen och eftersatta fastigheter ska få hjälp. Kommunen stödjer föreningen med 60 000 kronor per år. Lika mycket får arbetsgruppen Bo och leva i Rimforsa.
Bruno Larsson bekräftar att summan stämmer, men förvånas över att pengarna skulle vara avsedda för kulturbyggnader.
– Det har aldrig varit uppe till diskussion och jag har aldrig hört talas om att det har funnits pengar avsatta tidigare.
Attraktionskrafts mål är ett prydligt samhälle. Oavsett ålder och utseende på husen.
– Och vi är jätteglada över att flera fastighetsägare har gjort insatser.