Malin reste i emigranternas spår – 200 år senare

I maj 1845 lämnade Peter Cassel med sällskap Kisa för att påbörja den långa resan till Nordamerika. De skulle komma att bilda den första svenska bestående bosättningen i USA. Nästan tvåhundra år senare kan ungdomar göra samma resa.

"En del fördomar blev bekräftade men jag fick också många nya insikter", säger Malin Hoffstedt som 2022 var i Fairfield på ungdomsutbyte.

"En del fördomar blev bekräftade men jag fick också många nya insikter", säger Malin Hoffstedt som 2022 var i Fairfield på ungdomsutbyte.

Foto: Sofia Wiman

Kisa2024-02-25 17:00

– Egentligen skulle jag ha åkt 2020, men då kom ju pandemin i vägen.

Det berättar Malin Hoffstedt från Kisa som 2022 äntligen kom till Fairfield i USA som 23-åring med hjälp av Peter Casselsällskapets ungdomsutbyte.

undefined
"En del fördomar blev bekräftade men jag fick också många nya insikter", säger Malin Hoffstedt som 2022 var i Fairfield på ungdomsutbyte.

Vad var det som gjorde att du blev "utvald", tror du?

– Dels var det inte så många som sökte, så det hade jag ju tur med. Men jag tror också att det hjälpte att min syster hade åkt tidigare, och att vi hade haft ungdomar från Fairfield boende hos oss.

Malins resa till Fairfield var hennes första till USA. Hon fick några av sina fördomar bekräftade, men också insikter hon inte tidigare hade haft.

undefined
Malin Hoffstedt pluggar Språk, litteratur och medier på Linköpings Universitet. Hennes plan är att bli översättare.

– Allt är så stort, så enormt! Människorna är väldigt öppna och pratar väldigt mycket, men det känns inte som att det blir så djupa samtal. 

Just Fairfield är ganska likt Sverige, tycker Malin. Och det är inte så konstigt.

 – Det ju var dit människor utvandrade och kanske ville att det skulle kännas som Sverige. Men just det har man inte sett så mycket på TV.

undefined
Gravsten vid New Sweden Chapel i Lockridge där man ser att personen som ligger begravd här kom ifrån Ramsjöfall, Södra Vi. "Peter Cassel var med och grundade kyrkan när han först kom till USA. Många av gravstenarna har svenska namn och födelseorter", berättar Malin Hoffstedt.

Under vistelsen i USA ska den som åker vara "en god representant för Sverige, Kinda, och Peter Casselsällskapet". Hur är man det?

– Det är nog mer när ungdomarna från USA är här. När jag var där lyssnade vi mer på dem och de visade oss ställen som har svenskkopplingar. När de kom hit fick vi visa upp Kinda och vad vi har här. 

Förra året bodde två ungdomar från Fairfield hemma hos Malin och hennes familj i en och en halv vecka. 

undefined
New Sweden Chapel i Lockridge, USA. "From Kisa, Sweden they came to Iowa in 1845", står det under bilderna.

– Vi var i Svalsjö och åt glass, vi var och badade, och tog med dem till Astrid Lindgrens näs så att de fick se lite där nere också. Och så var vi på Vråken och lyssnade på musik. Jag tror att de tyckte att Kinda var fint och att det var jätteroligt att vara här. De tyckte nog att det är lite friare här än i USA. 

Den största skillnaden mellan Kinda och Fairfield tycker Malin är att de åker bil överallt i USA. 

– De skulle visa sin park, och jag tänkte "då går vi en liten sväng". Men nej, det var att åka runt parken som gällde. Trottoarer var inte att tänka på.

undefined
Malin Hoffstedt och hennes resekamrat David besökte bland annat Swedesburg under sin resa till USA.

Malin berättar också att under vistelsen i USA besökte hon Swedesburg, ett samhälle som i huvudsak byggdes upp av svenska immigranter. Där finns också Swedish Heritage Museum (ung. "Svenskättlingarnas museum") som Malin också hann besöka. Andrew Petersons gård i Minnesota stod också med på listan över sevärdheter.

Visste de mycket om Sverige eftersom det finns så mycket svenskättlingar?

– De visste en hel del, och de var väldigt stolta över sitt ursprung och ville hålla kvar det. I Swedesburg som vi åkte till firar de midsommar med folkdräkter och dragspel – mycket mer än vad vi firar här. På vissa gravar stod det att folk var födda i Ydre eller Boxholm. Södra Vi stod det på någon. 

undefined
Till Fairfield kom många svenska immigranter under 1800-talet. Det syns till exempel på gravstenarna där många av de begravda har svenskklingande namn.

Ungdomsutbytet började runt år 2009. Peter Casselsällskapet står för resekostnaderna, och Fairfield Rotary Club för mat och logi.

– Tidigare hade vi en från Kinda och en från Ydre, men nu har vi ändrat lite och söker två från Kinda, en kille och en tjej. Och vi letar fortfarande efter dem som ska åka i sommar, säger Jan Hultman som är ordförande i Peter Casselsällskapet.

undefined
"Vi letar efter ungdomar som vill åka på årets ungdomsutbyte till USA", säger Jan Hultman som är ordförande i Peter Casselsällskapet.

Sista dagen att söka inför årets ungdomsutbyte är 15 mars, och Malin uppmanar verkligen andra att söka.

– Sök! Det är en upplevelse och man får lära sig mycket, även om det är lite läskigt också. Det är roligt att ta del av utbyten och se andra kulturer. Man måste våga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!