För snart en månad sedan, mitt i mandatperioden, stod det klart att koalitionen som har styrt kommunen sedan valet 2018 går i graven. C och L meddelade att de lämnar samarbetet med Socialdemokraterna för att istället söka stöd för en ny "allians" tillsammans med M. Stöd fick de också vid kommunstyrelsens (KS) sammanträde i veckan, genom såväl Sverigedemokraterna som Kristdemokraterna, vilket lär följas upp av en majoritet i kommunfullmäktige (KF).
– Det är en demokratifråga. Från början hade koalitionen majoritet men sedan dess har spelplanen förändrats och deras mandat har minskat. Nu ser vi fram emot att kunna ta över ansvaret för kommunen men samtidigt ska man inte ropa hej förrän man är över bäcken, konstaterar Christer Segerstéen (M), som nomineras till ny ordförande för KS, och fortsätter:
– SD och KD stöttade oss i KS och vi hoppas att de gör det även i KF.
Trions initiala plan var att föreslå att hela KS, med samtliga nio ledamöter, skulle väljas om – men så blev det inte. Istället får de nu stöd att välja om presidiet, alltså de tre ordförandeposterna.
– Vi har diskuterat den här frågan med personer som är insatta och det här ser ut att vara den bästa vägen att gå. Det ger oss ingen majoritet i KS men vi har en bra dialog med KD och SD, med många gemensamma frågeställningar, och det hoppas vi kunna fortsätta med, förklarar Segerstéen och fortsätter:
– Vid valet röstade 64 procent på ett parti som säger sig stå för en borgerlig värdering, så det här skiftet är inget konstigt.
Conny Forsberg (S), som tvingas bort som KS-ordförande, kommenterar trions nyvunna stöd:
– Det är klart det är en jobbig situation för mig personligen men det värsta är nästan att det politiska arbetet haltar. Mentalt tar den här frågan nästan all min tid och då det här har lett till en polarisering inom Kindapolitiken finns inte dialogen kvar på samma sätt. Budgetprocessen inför 2022 är en av frågorna som blir lidande.
Han ifrågasätter också "maktskiftets" laglighet.
– De hävdar att det finns en majoritet men hur ser den ut? Ända sättet att veta om det här är lagligt är att överklaga till förvaltningsrätten och få det prövat. Sedan tycker väl jag att det är tråkigt att hålla på och krångla med det.
Kommer du att överklaga?
– Jag tror det är ganska många partier som kommer att överklaga. Det är i alla fall min uppfattning.