Publiken vid Kindamats första föreläsning för hösten fick en rejäl portion kunskap om matens och magens betydelse.
Vetenskapsjournalist Henrik Ennart var vägvisare in i kroppens innersta skrymslen och budskapet var klart som korvspad.
– Om vi vill leva sunt så måste vi upptäcka och utveckla matlagningen.
Med mjölksyrade, fiberrika, varierade och bra råvaror. Helst 20 olika vegetabilier varje dag. Och ju mer färger och smaker, desto bättre.
– Om man äter sunt ökar förmågan att hantera det dåliga, sa Henrik Ennart som även liknande tarmfloran vid en hjärna. Båda väger cirka 1,4 kilo och är avgörande för människans överlevnad.
Hjärnans vinklar och vrår i all ära, men cirka 70–80 procent av immunförsvaret sitter i tarmfloran.
– Ny forskning visar att mikrober och bakterier kommer att bli våra nya läkemedel. Tarmfloran är kemiska verkstäder med fibrer som det stora bränslet vid produktionen av hormoner, fettsyror och vitaminer.
Mångfald i maten är huvudsaken för att hålla grytan i gång. Den som vill krydda bakterierikedomen i tarmfloran kan med fördel skaffa hund, ägna sig åt trädgårdsarbete, värna om svett och kroppskontakt, diska för hand och vara försiktig med antibiotika och stress.
Och kanalen mellan mage och hjärna är omedelbar, enligt Henrik Ennart.
– Det finns ett tydligt samband mellan bra mat och minskad risk för depression.
Känns det deppigt? Då finns det tröst. Tarmfloran går delvis att förändra på 24 timmar. För en bestående förändring krävs nya matvanor under 3-12 månader.