Det framgår av en utvärdering över det mångåriga partnerskapet mellan Kinda kommun och Kimilili i Kenya.
"Det är obestridbart så att sollamporna har haft en betydande effekt för utvecklingen, och då inte bara en påtaglig betydelse för den lokala demokratin", skriver kunskapsföretaget Oxford Research i sin analys på uppdrag av ICLD (Internationellt centrum för lokal demokrati, se faktaruta).
Företaget pekar även på att gatlyktorna har blivit en angelägenhet på regional och statlig nivå i Kenya.
Det gäller särskilt det regionala engagemanget som den högsta ledningen för Bungomadistriktet, där Kimilili ingår, har visat för utvecklingen av kvälls- och nattbelysning i städer och samhällen.
Bland annat deltog viceguvernören i en studieresa till Sverige och Kinda våren 2015 och samtliga nya lampor i Kimilili betalas av regionen Bungoma.
Strategiskt placerade
Den första lampan med fundament och stolpe kom på plats våren 2012.
Den och de tre efterföljande lyktorna finansierades med bidrag från Kinda respektive Åtvidabergs kommun samt lampleverantören Tellux med säte i Uppsala. Samtliga ljuspunkter blev strategiskt utplacerade i Kimilili.
Dels vid den stora vägkorsningen, marknadsplatsen och den allmänna toaletten, dels vid sjukhuset och ett barnhem för föräldralösa barn.
Enligt Anders Lindén vid Tellux ska de sista tio lyktorna sättas upp inom en månad, vilket gör totalt 52 gatlampor i en stad som var beckmörk halva tiden av dygnet för bara fyra år sedan.
På den senaste versionen av de solcellsdrivna lamporna sitter numera en vindsnurra som kan generera elektricitet även när det är mörkt.
Det passar särskilt bra för Kimilili som ligger på en förehållandevis hög höjd över havet med sin placering nära Mount Elgons branter i västra Kenya.
"Fantastiskt"
Granskningen, utvärderingen och analysen från Oxford Research presenterades i Stockholm i slutet av förra veckan.
På plats var bland andra Ture Göransson, Kinda kommuns samordnare i partnerskapet med Kimilili.
– Det känns givetvis fantastiskt.
Ture Göransson gläds även lite extra över att Kinda nämns som ett gott exempel när internationellt samarbete inom ICLD kommer på tal.
– Det är inte helt sällan som Kinda lyfts fram.