Ljudet är öronbedövande.
I tillverkningslokalerna på Absorbest råder febril aktivitet. Maskiner snurrar, truckar passerar och mängder med vita pappersrullar står utspridda på golvet. Dessa fungerar som mellanlager i bolagets olika produkter.
Tillsammans med marknadschef Jenny Rönningen och säljchef Thomas Palmér står vi mitt i den kontrollerade zonen där stora delar av tillverkningen sker. Innan man går in hit måste händer tvättas och spritas, skyddsskor och gul varselväst tas på.
Vid en av maskinerna står maskinföraren Emil Tält. Han håller på att köra in ett nytt system.
Gröna pappersliknande ark spottas ut och skjuts ut på ett band. De kan suga upp nio liter vätska och används vid operationer av kirurger. Det nya systemet har strulat lite.
– Vi är inne på andra veckan nu. Jag hoppas att problemet snart är löst, säger Emil Tält.
På Absorbest tillverkas hela produkten, från ax till limpa. Här arbetar 40 till 45 anställda, beroende på årstid.
– Vi gör allt och äger processen själva, berättar vd:n Hans Karlsson som styrt skutan sedan 2015.
Man har även alla avdelningar och funktioner på plats i huset, från produktutveckling till leverans till kund.
Det lokala företaget, eller rättare sagt det internationella bolaget, har funnits i Kisa sedan 1997. Det var då grundaren Rolf Rovaniemi vid 47 års ålder lämnade arbetet på Swedish Tissue, nuvarande Sofidel, där han utvecklade blöjor och material för intim femininhygien.
När den delen av verksamheten lades ner tog Rolf Rovaniemi med sig sina kunskaper och startade Absorbest tillsammans med Torbjörn Hansen. Snart kom de i kontakt med fiskeindustrin och började utveckla absorbenter som användes under fisketransporter. Asborbenterna kunde suga upp stora mängder vätska.
Fiskeindustrin visade sig vara en något begränsad arena och Rolf Rovaniemi letade med ljus och lykta efter nya marknader att ta sig in på. Ljuset föll på hälso- och sjukvården. Även här behövdes produkter som hade förmåga att suga upp stora mängder vätska.
Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Absorbest exporterar numer medicinteknisk utrustning och sårbehandlingsprodukter till nästan hela världen. Enda bort till Nya Zeeland. Där är man störst på marknaden på sina produkter. Just nu fokuserar företaget på att fortsätta etableringen på den amerikanska marknaden.
Nyligen har Absorbest dessutom stärkt sin lokala närvaro i Tyskland. Ett bolag har startats och flera personer har anställts.
Runt 95 procent av tillverkningen exporteras till ett trettiotal länder och runt om i Sverige. Absorbests produkter finns på alla kontinenter och man samarbetar med ett hundratal kunder. Men i Kinda är det paradoxalt nog få. Störst kundkrets har man i Sverige, Norge, Tyskland och England.
För att nå ut jobbar man mycket med digital marknadskommunikation och möten.
Hur kan det då komma sig att ett litet företag i Kisa lyckats bli internationellt framgångsrika?
– Vi är en av få som tillverkar den här typen av produkter i Europa, svarar Thomas Palmér.
Fokus på hållbarhetsperspektiv har lett till att efterfrågan på europeiskt tillverkade produkter ökar, menar han.
Ett av bolagets hörnstenar är mycket riktigt hållbarhet. I stort sett alla leverantörer ligger inom Europas gränser.
– Det är en strategiskt viktig fråga. Både utifrån ledtider och hållbarhet. Alla transporter måste kortas, betonar Hans Karlsson.
Tillverkning av medicinkteknisk utrustning och sårbehandlingsprodukter omgärdas av ett strikt regelverk. Återkommande kontroller säkerställer att Absorbest håller måttet. Hittills har det gått bra.
Omvärldsläget har inte påverkat dem negativt. Snarare tvärtom.
– Det är nästan så att pandemin blev startskottet för att prata hållbarhet i den här branschen. Man såg svårigheterna med att ha tillverkning långt bort och alla de utmaningar som följde på det, säger Thomas Palmér.
– Majoriteten av de produkter som används i sjukvården idag tillverkas i Asien. Under pandemin kunde det vara svårt att få leveranser från den delen av världen. Att man nu börjat titta efter andra lösningar och tänka hållbarhet har gynnat oss, tillägger Jenny Rönningen.
Hans Karlsson kan konstatera en god och stabil tillväxt. 2023 omsatte Absorbest 115 miljoner kronor.
– Det är ett bevis på att det fungerar och att folk gillar oss.