Enligt kommunallagen kan Anders Ljungs trefaldiga roller betraktas som ett så kallat delikatessjäv.
Det säger Staffan Wikell, förbundsjurist vid Sveriges kommuner och landsting (SKL).
– Sitter han med i kommunstyrelsen och även i stiftelsens styrelse är det så.
Bestämmelserna om jäv för förtroendevalda i kommunala nämnder och styrelser regleras i kommunallagens sjätte kapitel.
Staffan Wikell hänvisar till paragraf 25: ”En förtroendevald (...) är jävig om saken angår honom själv (...). Eller om det ”i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet.”
Anders Ljung är styrelseledamot i den bankrutta Stiftelsen Tolvmannabacken.
Tillsammans med övriga ledamöter kunde han ha blivit ekonomiskt ansvarig för skulderna. Det personligt utsatta läget undanröjdes när stiftelsen lyckades sälja sin anläggning nyligen.
För att affären skulle gå i lås krävdes ett beslut i kommunstyrelsen (där Anders Ljung är ordförande) om ekonomiska garantier med upp till 1,5 miljoner kronor.
Dels för att täcka kostnader i den konkursmässiga stiftelsen, dels för åtgärder vid skidbacken innan den nya ägaren Storstenshöjden i Örebro AB kunde ta över den 1 november.
Dessutom är Ljung ordförande i A H Johanssons donationsfond, som äger marken där skidbacken ligger. I den rollen skrev han också under det 49-åriga arrendekontraktet med Storstenshöjden. Fonden förvaltas av kommunstyrelsen.
Anders Ljung säger till Corren att han aldrig tänkt tanken att hans trippelroller skulle kunna betyda jäv.
Om han blivit ekonomiskt ansvarig som ledamot i stiftelsen hade han skyddats av kommunens ansvarsförsäkring som omfattar alla anställda och förtroendevalda.
Försäljningen av skidbackens inventarier regleras i ett köpeavtal mellan Stiftelsen Tolvmannabacken och Storstenshöjden. Det går inte att överklaga.
Markarrendet vid Tolvmannabacken regleras i kontrakt mellan A H Johanssons donationsfond och Storstenshöjden. Det går inte att överklaga.