Kyrkotjuven döms även i hovrätten

Göta hovrätt anser att det inte råder något tvivel om att det var 64-åringen som stal medeltida skulpturer från bland annat Tidersrums kyrka. Straffet på fängelse i fem år står fast.

T v Figurin: Santa Katarina av Alexandria. T h Poliser undersöker Tidersrums kyrka. Arkivbilder. Montage: Corren.se

T v Figurin: Santa Katarina av Alexandria. T h Poliser undersöker Tidersrums kyrka. Arkivbilder. Montage: Corren.se

Foto: Figurin: Foto: Bengt A Lundberg RAA / Poliser utanför Tidersrums kyrka: Foto: Torbjörn Lindqvist

Kisa2016-01-08 11:47

I oktober förra året fälldes den 64-årige spanjoren för bland annat grov stöld och grov smuggling till fem års fängelse. Enligt domstolen var det bevisat att mannen, som tidigare dömts till ett långt fängelsestraff för stölder i svenska kyrkor, brutit sig in i fem kyrkor och fem hembygdsgårdar mellan 2010 och 2014.

Två av stölderna skedde i Östergötland – i Rönö kyrka i Norrköpings kommun och Tidersrums kyrka i Kinda kommun. Det senare stölden skedde den 17 eller 18 oktober 2010. Vid inbrottet stals flera medeltida konstverk, bland annat en 1300-talsskulptur föreställande Sankta Katarina av Alexandria.

De stulna föremålen kunde senare spåras till Portugal, Spanien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Holland och Danmark. Bevisningen bestod bland annat av auktionshandlingar, beslag, gps-spårningar, geotaggar från digitala fotografier, digitala spår i datorer på sökningar samt spår vid användande av bankkort.

Under rättegången i tingsrätten nekade 64-åringen till brott och det kom därför knappast som någon överraskning att han skulle överklaga till hovrätten. På fredagen kom domen. Slutsatsen är klar: Enligt hovrätten råder det inget tvivel om att 64-åringen – möjligen i samarbeta med någon annan – varit inblandad i samtliga åtalade kyrkostölder. Enligt domstolen har det varit fråga om "en välplanerad och på visst sätt organiserad brottslig verksamhet". Hovrätten noterar bland annat att 64-åringens dator har använts för att i förväg hämta information om brottsplatserna. Det anses också, genom analys av gps-positioneringar, vara bevisat att 64-åringen befunnit sig på de olika brottsplatserna.

En enig hovrätt valde på fredagen att fastställa straffet på fängelse i fem år. Eftersom det anses finnas en risk för att 64-åringen fortsätter sin brottsliga verksamhet ska han vara fortsatt häktad i väntan på att domen vinner laga kraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om