– Vi vill först undersöka hur stort intresset verkligenär, säger kommunalrådet Hans Måhagen (S).
Det var hösten 2014 som kultursekreterare Sofia Fälth presenterade sin utredning över hur kvarteret Vråken i Kisa kan göras mer attraktivt.
För henne var inriktningen på migration självklar. Med bland annat ett nytt museum i området.
– Alla orter har ett kulturarv. I Kisa är det emigrationen där Sveriges första emigrantbyrå låg. Det har nationellt intresse och vi har ett ansvar att lyfta fram det, sa hon i Corren.
"Något unikt"
Kostnaden beräknades till tio miljoner kronor.
– Mycket pengar, konstaterar Hans Måhagen som annars är positiv till idéerna.
– Emigrationen är något unikt för Kinda.
Varför satsa pengar på ett historiskt förlopp där människor lämnade Kinda?
– Det är en stor del av områdets historia så varför skulle man gömma undan det? Det var människor som flydde av delvis samma anledningar som människor flyr till Sverige i dag. Det borde vara intressant.
Ekonomiska problem
Conny Forsberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är skeptisk:
– Som ordförande kommer jag inte att driva den här frågan. Det handlar om mycket pengar och jag vill veta vad kommunstyrelsen anser först.
– Att landets första emigrantbyrå låg i Kisa är unikt, men jag vet samtidigt att liknande satsningar i Växjö (Utvandrarnas hus) och Göteborg (Emigranternas hus) har stora ekonomiska problem.
– Därför vill jag veta vad vi kan vinna på det här och vilken nytta det kan ha för medborgarna.
Fotnot: Corren berättade den 5 januari om Svenska Peter Casselsällskapets förhoppningar om ett ökat intresse för migration i allmänhet och emigrationen från Kinda i synnerhet.