Kritiken: Polisen för sen till olyckor

När räddningstjänsten i Kinda åker på trafikolyckor och bränder är polisen alldeles för sent på plats, anser räddningschefen Thomas Blixt.

Riksdagsman. "Vi vill satsa på att få ut fler poliser i yttre tjänst", säger Magnus Oscarsson (KD).

Riksdagsman. "Vi vill satsa på att få ut fler poliser i yttre tjänst", säger Magnus Oscarsson (KD).

Foto: Lotta Hofström

Kisa2018-03-23 20:46

Det var i samband med en intervju hos Radio Östergötland som Thomas Blixt blev tillfrågad om hur räddningstjänsten ser på närpolisens närvaro i Kinda.

– Då svarade jag att det kan ta mellan 40 och 75 minuter innan vi får hjälp. En enda gång har vi haft polisresurs på plats innan oss, säger Thomas Blixt.

De sena ankomsterna började 2012-2013, menar Thomas Blixt. I samband med polisens omorganisation som trädde i kraft den 1 januari 2015 har polispatrullen som utgick från Kisa successivt tagits bort.

– Finns det ingen patrull här så tar det tid att få hit polisen och de har misslyckats med att åka från Linköping. De kommer – sedan är frågan vilken tid det tar, säger han.

Tidigare fanns det inte polis på plats i Kinda dygnet runt, utan enbart på vissa tider, under vissa dygn och under särskilda event. Övrig tid åkte polis ut från Linköping.

– Men då var det bättre än nu, säger Thomas Blixt.

Anna Lindqvist är lokalpolisområdeschef för Linköping där Kinda ingår.

– Vad gäller tiden som räddningstjänsten pratar om så kan jag inte säga något om det, eftersom det är vår regionledningscentral som prioriterar jobben och skickar ut bilarna, säger Anna Lindqvist.

Polisen har inlett en satsning på samarbete i olika lokala polisområden, som till exempel kan innebära att en patrull från Vimmerby åker på en olycka – om de befinner sig närmast. Men det har inte har gynnat Kinda, anser Thomas Blixt.

– Polisen har pratat om dynamiska grupper, att de ska åka över kommun- och länsgränser, men det har vi inte sett någon positiv effekt av, säger han.

Lokalpolisområdeschef Anna Lindqvist har inga mer kommentarer än att även län- och kommunsamarbete ligger i händerna på regionledningscentralen.

Thomas Blixt och kollegan Ulf Jonsson, operativ chef vid räddningstjänsten i Kinda, poängterar att polisens närvaro inte påverkar själva räddningsinsatsen utan ger konsekvenser för det som händer efter en olycka eller brand.

– Livräddningsfasen kommer aldrig påverkas för fem öre, förtydligar Ulf Jonsson.

– Men avspärrning och dirigering av trafiken är polisens uppgift och det blir eftersatt, säger Thomas Blixt.

Räddningstjänsten har inte laglig rätt att göra polisiära uppgifter, som att hålla fast en misstänkt person som flyr platsen.

– Vi kan kanske ställa bilen dumt åt men handgripligen kan inte absolut inte göra någonting. Jag kan inte utsätta min personal för sådana saker, säger Ulf Jonsson.

Det är även polisen som styr över eventuell evakuering ur närliggande fastigheter vid en brand.

Med anledning av räddningschefens poliskritik fick Kisa brandstation besök av riksdagsmannen Magnus Oscarsson (KD). Det blev en frukostfika där även ambulanssjukvårdaren Per Björman från Kinda närvarade. Även ambulanssjukvården påverkas då polisen inte är närvarande, berättar han. Vad som sades på frukosten engagerade Magnus Oscarsson, som diskuterade hur hans parti Kristdemokraterna vill förbättra situationen.

– Vi vill anställa 10 000 fler poliser. Det är inte mindre poliser idag, utan de finns i inre tjänst. Vi vill satsa på att få ut fler poliser i yttre tjänst, säger Magnus Oscarsson.

KD vill locka poliser till landsbygden med höjd lön om 5 000 kronor samt anställa fler civila i poliskåren för att underlätta arbetet i inre tjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om