"Sälj skog och använd pengarna till utveckling av kommunen." Det har varit ett återkommande förslag från politiker och kommuninvånare genom åren.
Vi backar till veckan före valet hösten 2014. Corren intervjuar partiföreträdare och turen är kommen till Björn Hoflund (M).
På frågan om en skattehöjning kan bli aktuell under ett moderat styre i Kinda svarar han:
"Nej, men heller inte sänkning. Vi har goda tillgångar och är även intresserade av att inleda en diskussion om att sälja kommunägd skog. Om vi gör det ska pengarna på lång sikt gå till investeringar i välfärden som exempelvis skolor. Då behöver vi inte prata om att "det har vi inte råd till".
"Det beror på"
Men hur säkert är det att en försäljning av kommunägd skog skulle innebära 100 miljoner kronor i kommunkassan?
Corren har tagit hjälp av Bo Wall, områdeschef vid skogskoncernen Södra som förvaltar Kindas skogar.
Hans svar är både kort och långt. Vi tar det korta först.
– Det beror på. Är det två eller flera köpare kan det bli dubbla priset. Finns det ingen köpare blir det svårt att sälja.
En tumregel är att det taxerade värdet inte motsvarar marknadspriset.
– För det mesta är det värt dubbelt så mycket.
Tre beräkningar
Om det blir beslut att sälja är skogsfastigheterna Väsby, Idhult och Kölefors (se faktaruta) som kan komma i fråga. Tillsammans omfattar de 800 hektar skog av totalt 1 300 hektar.
Bo Wall har utifrån tre parametrar (taxeringsvärde/ volym hektar skog snittpris/ areal skog snittpris) räknat ut vad en försäljning kan innebära.
I den bästa av världar för säljaren skulle det ge ett tillskott på 70 miljoner kronor. I sämsta fall 55,5 miljoner kronor.
– Om det sedan blir så på resultaträkningen är inte säkert.
Mark för framtiden
Vid sidan av de tre skogsfastigheterna finns 500 hektar tätortsnära skog som inte är säljbar med tanke på närhet till människor och framtid, enligt Bo Wall.
– Det kan vara dumt sälja som skogsmark eftersom den kanske är mer värd som utvecklingsmark.
Dessutom tillhör delar av marken tre donationsfonder som kommunen förvaltar. Avkastningen går till fondernas kassor och hanteras utifrån donationernas föreskrifter och villkor.