Kindabo vann mot Försäkringskassan

Hon mådde dåligt men nekades sjukpenning. Nu ger kammarrätten henne rätt i tvisten med Försäkringskassan.

Kisa2012-07-13 16:01

Det var hösten 2010 som kvinnan blev sjukskriven av läkare i tre veckor (20 oktober-12 november).

Försäkringskassan ansåg dock att hennes arbetsförmåga inte var nedsatt med minst en fjärdedel. Någon sjukersättning skulle därför inte betalas ut.

Orubblig

Kvinnan begärde omprövning, men Försäkringskassan stod fast vid beslutet från den 3 februari 2011.

Som skäl angavs att två av de medicinska underlagen från läkaren var utfärdade efter endast telefonkontakt och att aktivitetsbegränsningarna var luddigt beskrivna.

Läkaren ansåg däremot att det inte behövdes någon ytterligare besökstid för kvinnan eftersom hennes ohälsa var så tydlig. En sjukskrivning var därför motiverad.

Juridiskt stöd

Försäkringskassans beslut överklagades till Förvaltningsrätten i Linköping som i sin dom i mars i år gav kvinnan bifall.

Rätten såg inga skäl att "frångå behandlande läkares bedömningar". Kvinnan var därför berättigad till hel sjukpenning i en vecka och halv sjukpenning för ytterligare två veckor.

Ny prövning

Förvaltningsrättens dom ledde i sin tur till ett överklagande från Försäkringskassans sida.

Ärendet hamnade hos Kammarrätten som i sin dom nyligen slår fast att kvinnan har rätt till sjukersättning.

Rätten konstaterar att "det saknas formella hinder för läkare att utfärda intyg med endast telefonkontakt som grund, t.ex. när han eller hon känner patienten och det aktuella sjukdomstillståndet".

Nedsatt förmåga

Kammarrätten kan visserligen tänka sig att instämma i Försäkringskassans kritik över att de medicinska underlagen inte varit optimalt utformade.

Rätten gör dock den totala bedömningen att kvinnans arbetsförmåga varit nedsatt i enlighet med förvaltningsrättens dom och avslår därmed Försäkringskassans överklagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!