För närapå ett år sedan, i slutet av februari 2020, var ärendet uppe och vände i samhällsbyggnadsnämnden (SBN). Då, för att få ett bättre beslutsunderlag, röstade ledamöterna igenom en återremiss. Därefter var det tyst – ända fram till nu.
– Det finns flera anledningar till varför det har dröjt. Dels har det varit politisk oenighet om att ens genomföra en utredning och så har andra frågeställningar helt enkelt kommit före, berättar SBN-ordföranden Mikael Österling (L).
RTÖG är ett kommunalförbund som bildades för strax över tio år sedan. I dag finns det fem fullvärdiga medlemskommuner där förbundet sköter räddningstjänstverksamheten – nämligen Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg. Sedan 2020 är Kinda en av de kommuner som är anslutna till RTÖG:s larmcentral.
– När vi av olika anledningar har diskuterat räddningstjänsten på ett övergripande plan har ett eventuellt medlemsskap i RTÖG varit ett frågetecken. Vi ser samtidigt att man från myndighetshåll påtalar vikten av att ha en stor organisation för att klara framtidens utmaningar. För att långsiktigt kunna planera vår räddningstjänst för hela Kinda behöver vi veta vilka konsekvenser ett fullvärdigt medlemskap skulle innebära, förklarar Österling.
Under tisdagen beslutade en enig nämnd att ge förvaltningschef Karolina Hedlund i uppdrag att genomföra en så kallad konsekvensanalys av ett medlemskap. Analysen ska vara klar under första kvartalet 2021. Hans Måhagen (S), den ledamot som föreslog en återremiss i februari 2020, kommenterar beslutet så här:
– Det har varit oerhört många turer kring den här frågan men en utredning behöver göras. Samtidigt vill jag poängtera att det här inte är detsamma som ett fullständigt inträde i RTÖG.
SBN har i budgeten för 2021 ett sparkrav på två miljoner kronor. Brandmännen i Rimforsa har tidigare uttryckt sin oro för att besparingarna ska leda till en minskad jourstyrka.
– Att förvaltningen tittar på förslag till besparingar innebär inte att åtgärden är beslutad att genomföra. Räddningstjänsten behöver, precis som andra verksamheter, kontinuerligt ses över för att bedrivas så effektivt som möjligt. Med det sagt ska inte åtgärder vidtas som vi ser får oönskade konsekvenser, säger Österling.
Vid SBN-mötet i februari är målet att majoriteten av besparingsåtgärderna för 2021 ska beslutas.