Karlsson (L): Bevara godsmagasinet

En mataffär ska byggas – därför vill Kinda kommun riva det gamla godsmagasinet. Men oppositionsråd Lars Karlsson (L) anser att majoriteten kör över civilsamhällets intressen.

Nybygge. En mataffär ska byggas där det gamla godsmagasinet nu står.

Nybygge. En mataffär ska byggas där det gamla godsmagasinet nu står.

Foto: Lotta Hofström

Kisa2018-01-13 07:00

Stångådalsbanans Vänner, Växtkraft Kisa och Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening har under förra året sänt information till Kommunstyrelsen om varför det gamla godsmagasinet bör bevaras. I en skrivelse från 10 januari presenterar de ett nytt förslag där byggnaden kan flyttas med hjälp av kommunalt bidrag om 500 000 kronor exklusive moms.

Lars Karlsson (L) är inte nöjd med hur ärendet har hanterats.

– Diskussionen borde ha förts lite längre. Kommunstyrelsen har fått in brev med faktabaserad information från de engagerade medborgarna, men kommunstyrelsens ledamöter har bara fått lite sammanfattad info, inte hela materialet, säger han och tillägger:

– Jag är bekymrad över att kommunalrådet gömt information. Vi har haft en tendens i flera ärenden som handlat om att medborgare skickat info, men så har kommunalrådet bedömt att den inte behöver delas med alla. Det är en felaktig bedömning anser jag.

Lars Karlsson (L) säger att det är olyckligt när medborgare skickar in material i tron om att hela kommunstyrelsen får ta del av den.

– Det känns lite systematiskt, att de inte vill dela med sig av all information, säger han.

Nu har han på eget initiativ läst på om godsmagasinet.

– Med mer fakta på bordet har jag fått klart för mig att det är en kulturhistoriskt viktig byggnad som haft betydelse för utvecklingen av Kisa som kommun från industrins början, säger han.

Han tror att man i framtiden kommer att ångra beslutet att riva.

– I början var det tal om att en flytt skulle kosta över en miljon. Det är mycket pengar men nu har man räknat om och med ideella krafter blir det ett nytt läge - och då är det olyckligt om man river det utan att tänka sig för. För att kommunstyrelsen ska kunna ta ett korrekt beslut behöver man få all information i ärendet.

Kinda kommun måste bli bättre på att ta medborgarnas initiativ i beaktande, menar han.

– Från regeringsnivå eftersträvar man att medborgare engagerar sig och att kommunen kan gå in och stötta, säger han.

Förslaget om flytt av godsmagasinet med kommunbidrag är ett exempel på detta tänk.

– Man spår att välfärden i framtiden kommer ha sina begränsningar, där man kanske inte kan ha samma service som idag. Historiskt är vi vana med att kommunen står för alla kostnader vid till exempel en flytt av en historisk byggnad. Nu har vi haft ett par tillfällen där man sagt att man vill samarbeta med civilsamhället, men så gör man ändå inte det i slutändan, säger Lars Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!