Kåken faller i brist på stöd

Uppsägningar, neddragningar och många tappade sugar. Trots tre framgångsrika år väntar stora förändringar vid ungdomshuset Kåken i Kisa.

Utmätt tid. Kåkens framtid är oviss.

Utmätt tid. Kåkens framtid är oviss.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2015-03-28 10:00

– Vi krymper på allt. I sommar flyttar vi till mindre lokaler och vi skär ner på den öppna verksamheten, säger Per Lundström, verksamhetsledare i föreningen FAUK som driver Kåken.

Fem anställda är varslade om uppsägning när ett treårigt bidrag med en miljon per år upphör från Allmänna arvsfonden.

Kinda kommun fortsätter dock att stötta med 800 000 kronor även under 2015. Dessutom finns ett färskt förslag på ytterligare tillskott med 500 000 kronor i år. Det betyder att Per Lundström och ytterligare två personer kan fortsätta. Men två 75-procentiga tjänster försvinner och två Kindaungdomar förlorar jobbet.

– Då ska man veta att det bara är fram till nyår. Nästa år får vi bara 800 000. Det räcker till en heltid, hyra och verksamhetspengar.

Privat initiativ

Kåken är ett privat initiativ från Per Lundström och Kinda kommuns ungdomslots Lena Johansson.

De såg behovet av förebyggande arbete för ungdomar som hamnar snett i tillvaron. Målet var även att ta vara på ungas idéer, få dem att känna sig som en del av samhället och skapa sig ett meningsfullt sammanhang som arbetslös.

Sedan starten 2012 har arbetet hyllats med ryggdunkar, berömmande klappar på axeln och positiva uttalanden från politiker, polis, föräldrar och ungdomar.

Men i brist på tillräcklig finansiering vacklar Kåkens framtid i nuvarande konstruktion. Kommunen är inte beredd att fylla det ekonomiska tomrummet efter arvsfonden. Uppmaningen till FAUK är att i stället söka pengar från olika fonder.

"Pelle på gatan"

Per Lundström har hört det till leda. Pappersarbete är det sista han vill handskas med. Han vill vara Pelle som är ute på gatan för att möta ungdomar och knuffa dem in på ett spår som bär till ett fungerande liv.

– Det är jag bra på.

Men han saknar det verkliga stödet från politiker.

– Folk tror att jag gör det här bara för att ha ett jobb och tjäna massa pengar. Men jag vill hjälpa unga människor så mycket jag kan utifrån mig själv. Jag var tidigare anställd i kommunen som fritidsledare innan jag insåg att jag kunde göra ännu mera. Därför sa jag upp mig för att börja med Kåken där alla för övrigt har samma lön.

Beprövad metod

Lena Johansson har haft en anställning på 20 procent vid Kåken.

– Alla är nöjda. Då blir det ännu mer förvirrande när kommunen inte tänker långsiktigt.

– All forskning visar att det här är det bästa sättet att jobba med ungdomar som är den grupp i samhället som bara mår sämre och sämre enligt alla undersökningar.

Det framgångsrika arbetet har spridit sig långt utanför Kindas gränser.

– Vi föreläser om det i Finland och hela Sverige och alla säger "det är så här vi måste göra", säger Lena Johansson.

Vid en konferens i Helsingfors i vintras var det politiker och tjänstemän från landsbygdskommuner i Åland, Norge, Finland och Sverige som lyssnade och inspirerades.

Slutar hellre

Kan inte kommunen garantera en långsiktig lösning vill jag avsluta det här snyggt, säger Per Lundström.

I beslutet om finansiering är villkoret att arbetet ska fortsätta som tidigare och i samma lokaler.

– Hur ska vi kunna göra det för bara 800 000 kronor i stället för 2,2 miljoner?

Kommunen är hyresvärd. På tre år har hyran höjts från 52 000 kronor till 54 000 och senast till 209 000 kronor.

Per Lundström gick i taket. Efter samtal i kommunledningen sänktes hyran till 128 000 kronor.

Nu vill han se ett större politiskt ansvar.

– Är Kåkens arbete värt något? Var ärliga annars och ta beslut som innebär att ni egentligen inte tänker hjälpa en viss grupp av ungdomar i Kinda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om