Ingrepp i sällsynt vattenmiljö ska granskas

Årensningen i Pinnarpsbäcken utanför Kisa får nu sitt efterspel. Länsstyrelsen går på djupet och kräver en förklaring från markägare som står bakom ingreppet.

Försiktig årensning?

Försiktig årensning?

Foto: Torbjörn Lindqvist

Kisa2012-07-10 21:02

Det var den 15 juni som Corren berättade om årensningen där sjön Välen mynnar ut i Pinnarpsbäcken/Stenån en mil sydväst om Kisa.

Efter grävarbete och skogsavverkning hade mängder av finkornigt material (bottensediment, sand och lera) rörts upp och följt med vattnet nedströms. Vattendraget är bitvis väl synligt från länsväg 134 mellan Kisa och Tidersrum.

"Slår ut djurlivet"

Området klassas som riksintressant och innehåller också Humlehögsravinen som är en av Kindabygdens största geologiska sevärdheter. Här finns lekplatser för öring, bottenlevande organismer och sällsynta musslor. En vattenmiljö som riskerar att bli förstörd.

- Det finkorniga lägger sig som ett skikt och påverkar, eller till och med slår ut djurlivet. Och då är det inte möjligt att få det tillbaka, sa Kindas kommunekolog Anders Tingvall i Correns artikel.

Med försiktighet

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och gav i vintras klartecken till en rensning i vattendraget. Under förutsättning att den skedde med med stor försiktighet.

Dels för att undvika grumling, dels för att spara buskar och träd längs vattendraget.

Sedan arbetet blev klart har länsstyrelsen tagit emot flera uppgifter från privatpersoner att rensningen har varit "omfattande".

Sänkt vatten

Stora stenar har lagts upp längs bäcken och sjön Välens vattenyta har sänkts med tre-fyra decimeter. Dessutom finns uppgifter att den rensade sträckan har blivit djupare och att grumligt vatten spridits i bäcken.

"För djupt"

"De uppgifter som inkommit efter rensningen tyder på att rensningen kan ha utförts för djupt", konstaterar länsstyrelsen som uppmanar ansvariga markägare att på en rad punkter beskriva hur och när arbetet utfördes.

Markägarnas redovisning ska lämnas senast den 27 juli. Därefter tar länsstyrelsens naturvårdsenhet ställning till om årensningen har skett enligt de försiktighetsmått som sattes i tillståndsbeslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!