Ingen rusch efter matlådor hos Blå Hästen

Proppmätt. Mat kvar på tallriken. Restaurangerna i Kinda erbjuder gästerna att ta hem resterna i matlåda.

Matlåda? Inget för våra gäster, säger Veronica Dahlqvist.

Matlåda? Inget för våra gäster, säger Veronica Dahlqvist.

Foto: Peter Jigerström

KISA2014-12-02 10:42

– Ingen rusch efter matlådor precis, vi har lämnat ut en, säger Veronica ”Kacka” Dahlqvist, Blå Hästen.

Rune Lind och bröderna Sture och Sören Kristoffersson slevar in av husmanskosten.

– Rester kvar? Ingen risk, säger Sture.

När måltiden är avslutad blänker tallrikarna som nyslickat porslin. Men visst slängs det fullt ätbar mat. Bara i Kinda kastas 100 000 kilo per år. Ungefär.

– Ett stort slöseri, säger Tommy Johansson, driftledare vid renhållning & avfall, Kinda kommun.

Därför engagerade sig Kinda i EU–projektet ”#förResten”. Kommunen erbjuder restaurangerna matlådor.

– Så att gästerna kan ta med sig hem när portionen blivit för stor, säger Andersson.

På Blå Hästen serveras exakta portioner. Sen kampanjen blåste i gång 22 november har en (1) gäst frågat efter matlåda. ”Kacka” och hennes personal känner matgästerna. Vet hur mycket de mäktar med att proppa i sig.

– Maten är så god att man äter upp precis allt, säger Sören Kristoffersson.

– Rejäla portioner, men ändå lagom. Man orkar med en kaka till kaffet på maten.

Gästerna i Blå Hästen på industriområdet Ödäng gnäggar extra förtjust på tisdagar.

– Fläsk med löksås, säger Sture och slickar sig om munnen. ”Kacka” Dahlqvist nickar: ”Det är heligt.”

För att inte tala om ärtsoppan och pannkakorna varje torsdag. Lillemor Dahlqvist, ”Kackas” mamma och den som sparkade i gång verksamheten, minns Blå Hästens största misstag genom tiderna:

– Vi tog bort ärtsoppan och pannkakorna en gång, det var på försommaren 1994. Det gör vi aldrig om. Vilket liv det blev! Det var en läxa för livet.

– Jättetrevlig personal, säger Sture och möts av bekräftande nickar från brorsan Sören och Rune Lind. Ingalill Johansson och Anne–Marie Gustavsson ingår i personalstaben tillsammans med ”Kacka” och Lillemor.

Hans–Lennart Johansson, PRO–bas i Kisa, äter här åtminstone nån dag i veckan:

– Jag passar på när frugan är bortrest.

Hans–Lennart ger extra plus för miljön:

– Trevliga lokaler med tavlor på väggarna, och bäst av allt är man kan prata utan störande musik i bakgrunden.

Och, som sagt, här lämnas inga rester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!