Det är förskollärarna Petra Laine och Britt-Marie Johansson som, när vi träffar dem vid lokalen, återger en bild som de menar att alla deras kollegor står bakom. Ända sedan det byggdes ett nytt kök, detta för drygt fem år sedan, har en otrevlig lukt kommit och gått. Intensiteten varierar också mellan avdelningarna från dag till dag.
– Det luktar avlopp och svavel, lite som ruttna ägg, och det har i vissa fall gjort att folk har varit tvungna att gå hem. Det är äckligt, lukten sätter sig och det funkar inte att ha det så här, konstaterar de båda kollegorna och fortsätter:
– Vi vet att kommunen har försökt att komma tillrätta med problemet men det spelar ingen roll. Vi måste få hjälp.
Susanne Andersson, rektor för förskolorna i Kinda, bekräftar att situationen är problematisk.
– Kommunen, genom samhällsbyggnadsförvaltningen, jobbar verkligen för att hitta en lösning. Jag har uppmuntrat min personal att ta kontakt med mig så fort de känner av lukten. Självklart påverkar det dem, säger hon.
Bildningschef Eva Holm beskriver läget så här:
– Det här har varit uppe som en arbetsmiljöfråga vid nästan vartannan samverkan vi har med facket. Det är ingen liten fråga, vi tar den på allvar, men min känsla är att kommunen gör allt vad den kan.
Under torsdagsmorgonen meddelade Olliver Sjöqvist, fastighetsansvarig på kommunen, att åtgärder återigen genomförts för att få bort lukten. Orsaken tros vara tillagningskökets fettavskiljare.
– Vi har helt enkelt kopplat bort den, en åtgärd vi förvisso gjort tidigare, men vi vet att den ger effekt på kort sikt. Genom åren har vi haft inne konsulter, gjort otaliga åtgärder och anlitat Anticimex – jag skulle säga att det saknar motstycke. Hittills har ingen kunnat lösa problemet helt och hållet, förklarar han och fortsätter:
– Fettavskiljaren är en trolig orsak till doften men att byggnaden är belägen så högt upp är förmodligen en annan faktor. Det blir som ett undertryck i hela systemet.
Hur mycket har problemet kostat kommunen?
– Det är jättesvårt att säga, det har varit många mindre löpande åtgärder, men självklart har det kostat pengar.
Men hur ska ni få bukt på det? Krävs en ombyggnation?
– Det vet vi inte. Hade vi haft en långsiktig lösning hade vi i alla fall planerat för den i det här läget. Vi fortsätter att försöka oss fram, avslutar Sjöqvist.