I roten på S-rådet

Ökad folkmängd. Gigantisk företagssatsning. Ofrivillig tystnad. Och en oro för den politiska återväxten i Kinda. Det första året som kommunalråd har rört vid många strängar hos Hans Måhagen (S).

Ett år i (s)elen. Hans Måhagen kan blicka tillbaka på ett övervägande positivt år för Kinda kommun.

Ett år i (s)elen. Hans Måhagen kan blicka tillbaka på ett övervägande positivt år för Kinda kommun.

Foto: Torbjörn Lindqvist/arkiv

KISA2015-12-24 12:00

Vad minns du mest från 2015?

– Om vi börjar med det lilla tappade jag rösten precis när jag tillträtt och sa egentligen ingenting på en månad. Det var besvärligt.

– I det stora är det flyktingströmmarna under året som ingen riktigt kunde föreställa sig. På vissa ställen är det extra besvärligt, men att säga att vi har kaos i landet tycker jag är överdrivet.

Hur märks det i Kinda?

– Vi får fler ensamkommande flyktingbarn. Det övriga flyktingmottandet flyter på som tidigare enligt avtal med Migrationsverket.

Det sätts ofta likhetstecken mellan flyktingar och problem. Ser du några fördelar?

– Absolut. Kinda liksom många andra småkommuner tappar befolkning eller riskerar att göra det. Då är flyktingarna ett välkommet tillskott. Kommunen mår bäst av att inte minska i folkmängd. Då slipper vi krympa eller skära i verksamheter. Jag är positiv till att vi har flyktingar och vi har rykte om oss att ha ett bra mottagande.

Vad har du lärt dig under 2015?

– Jag har fått inblick i hur det är att ha ett funktionshinder. Det var så märkbart att inte kunna prata. Först blev jag mest arg. Ju längre tiden gick, desto mer fylldes jag av frustration och en känsla av utanförskap. Jag lärde mig att vara oerhört tacksam över att vara frisk.

Vad har du lärt av en politisk motståndare?

– Jag har inget enskilt exempel, men i majoriteten är vi är alltid beredda att lyssna på oppositionen.

Har den fått er att svänga i nån fråga?

– Ja, i budgetarbetet. Där fanns en del tveksamheter kring investeringsplanen.

Du tog steget från tjänsteman i kommunhuset till uppdraget som kommunalråd. Hur var det?

– Jag har varit politiskt aktiv i över trettio år och större delen av tiden har jag jobbat kommunalt. Att gå mellan olika roller har jag aldrig upplevt som ett bekymmer. Jag känner ju till hur det kommunala maskineriet fungerar.

Skillnaden mellan politiskt arbete i Linköping jämfört med Kinda?

– Det är tuffare debattklimat i Linköping. Fullmäktige ser även anorlunda ut med dels många som är yngre, dels en utbildningsnivå på ett annat plan som påverkar debatten.

Som reporter anser jag att debatten i Kindas fullmäktige har varit ljum i år?

– Det kan jag hålla med om. Jag tror att oppositionen är ganska splittrad och ledande politiker från förra mandatperioden har försvunnit. Och SD har ju tystnat.

Varför så få kvinnliga politiker?

– Det har varit en mansdominans med ett debattklimat där kvinnor inte känt sig hemma. Och män som har uppdrag och som blivit äldre vill inte kliva av. Men det saknas även ungdomar och invandrare. Där har vi en lång väg att gå.

Hur överens är S med M att driva nedgrävd kabel som alternativ till den planerade luftledningen Kisa-Vimmerby?

– Vi är inte oense, men om jag ser till medborgarna och företagen i Kinda är det viktigast att kraftledningen blir av.

Polisstationen i Kisa krymper till poliskontor, men från politiken har det varit tyst?

– Jag kan inte som politiker gå ut på torget och basunera att vi är livrädda för hur det kan bli. Tills motsatsen är bevisad måste vi lita på att polisen gör det de säger. Det är de som gör omorganisationen och att protestera är inte lönsamt. Vi försöker istället att ha en bra dialog med polisen.

Vad tror du om förbifart Kisa och Stångådalsbanans framtid?

– Förbifarten blir av. Det är en trafiksituiation som jag tror alla inser är omöjlig. Jag känner en större tveksamhet med Stångådalsbanan och dess överlevnad. Trafikverket vill nåt helt annat och Region Östergötland är inte intresserad av upprustning om det inte kommer statliga pengar.

Viktigaste händelsen i näringslivet i år?

– Självklart invigningen av Swedish Tissue. Det är en fantastisk satsning om man ser till lilla Kinda kommun.

Vad händer med utvecklingen av Rimforsa?

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp för att titta på samhället och för att tidssätta projekt. Bland annat kring Åsundavallen och Åsundens strand. Vi måste också lösa det resursmässigt. Avdelningen för fysisk planering är hårt pressad och det är stora projekt på gång i kommunen som brandstation, lekplatser, skatepark, slöjdsalar på Värgårdsskolan och Kisa stationsområde. Linköping har 250 anställda för samhällsbyggnad, i Kinda är det 1,5 tjänst som jobbar med frågorna.

Vad önskar du av 2016?

– Fortsatt positiv befolkningsutveckling, att Hackel i Rimforsa står färdigt med idrottshall, ny fotbollsplan och omklädningsrum, ny företagsetableringen, att företagen får blomstra och att vi är köptrogna så vi får behålla våra butiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om