Hos Veronica får du bli smed för en dag

I Kisa kan du smida silver i tre timmar tillsammans med prisbelönta smeden Veronica Gullbrandson.

Ringen smärglas - sandpappras alltså.

Ringen smärglas - sandpappras alltså.

Foto:

KISA2013-06-24 16:19

– Fyll hela ytan med hammarslag, uppmanar Veronica Gullbrandson.

Reportern, som inte är så händig, var först tveksam till att själv försöka smida en ring. Men hittills har ingen misslyckats, sa Veronica Gullbrandson lugnande.

Den ring, som nyss var ett slätt ämne, börjar nu ta form på städet. Vi har stämplat silvret med årtal, ort och Ädelsmedjans stämpel, och böjt till den runda formen med en skentång. Nu nästan plingar hammarslagen mot det nätta städet.

En av få

Veronica Gullbrandson är en av få smeder i Sverige i dag som serietillverkar handsmidda föremål. Nästan alla andra gjuter, vilket ger föremålen en lite annan karaktär.

– Det var min idé redan från början att utveckla former som det går ganska snabbt att handsmida, berättar hon.

Det passar bra när hon har prova på-kurser. Två till fyra deltagare går en förbokad tretimmarskurs tillsammans i smedjan. På den tiden hinner de tillverka varsitt smycke. Även om man utgår från Veronica Gullbrandsons former blir varje smycke förstås unikt.

Vara försiktig

En ring är bra att börja med eftersom man inte behöver löda, vilket annars är ett svårt moment.

När hela ringen är hamrad, glödgar vi silvret med en 1 100 grader varm gaslåga. Först får jag testa på ett litet silverspänne. Det färgas rött och vips så har det blivit en liten grå silverkula.

– Det där vill vi inte ska hända med din ring, så ta det försiktigt, säger Veronica Gullbrandson med ett leende.

Silvret måste glödgas för att bli mjukt igen och kunna bearbetas. Sedan är det bara att fila och smärgla (finslipa), putsa och polera tills silvret blir riktigt vackert. Sist vitkokar vi ringen i svavelsyrebets, som alltid står på i kaffebryggaren. Och ringen – ja, den blir fin, tro det eller ej! Och garanterat unik...

Årets hantverk

Veronica Gullbrandson öppnade Ädelsmedjan 1997. Hennes Ädelbagge, ett skalbaggsformat smycke, blev utsedd till Årets östgötska hantverk 2012. Hon har nu haft prova på-kurser i ett par år. Det är många som vill uppleva känslan av att forma metall till smycken.

Vad är det roligaste med smide, tycker du?

– När man lär sig något nytt, och känner att man bemästrar det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!