Barbro Bragée bubblar som ett mustigt långkok. Full av idéer och planer kring hur närproducerade varor ska ingå som självklara ingredienser på menyn.
På lunchrestauranger, pizzerior och kaféer.
– Vi måste profilera Kinda som har den nära och närande maten.
Från traktenHon slevar upp den ena måltiden efter den andra. Fullkornspizzor och smörgåsar med korv, viltkött, färsk fisk, ost och ägg där samtliga ingredienser kommer från närområdet. Men också potatismos, hamburgare och mycket annat som kan tillagas med råvaror från trakten.
– Den som odlar och producerar ska ha avtal med restauranger för att få avsättning för sina produkter.
Barbro Bragée är övertygad om att smakfulla lockbeten skulle få människor att besöka Kisa även om riksväg 23/34 får en ny sträckning utanför samhället.
– Man åker gärna en omväg för få att äta god mat.
Unika smakerDet är från internationella reseguider som hon får råg i ryggen för sina tankar.
– Sverige är det mest populära turistmålet i världen efter länder som Brasilien och Skottland.
Den främsta anledningen till topplaceringar på den globala turistkartan är svenska mattraditioner.
– I dag tror vi att det är snabbmat som gäller. Glöm det och satsa på den svenska maten som är unik.
Förklaringen ligger i det nordiska klimatet som tvingat fram en alldeles särskild hantering av råvaror som i sin tur ger exklusiva smaker.
– Dessutom behöver vi inte bespruta så mycket som i andra länder.
I stekpannanTillgången på lokalt kött i Kinda är god. Och det behöver inte bli dyrare än importerat kött från andra sidan jordklotet.
– Ät mindre, men bra kött. Då blir det inte dyrare. Dessutom blir resultatet i stekpannan mycket bättre.
Desto sämre är det med lokalt producerade grönsaker i Kinda. Barbro Bragée sår därför ett frö för mera odling.
– Vi måste få fram mer grönsaker till återförsäljare och restauranger.
Hon vill också att de lokalt producerade råvarorna kan samlas i en gemensam central.
– Som det är nu tar det för mycket tid att åka runt för att göra alla inköp.
Drömmer om buljongHon har länge kastat lystna blickar mot Danbomsgårdens kök i Kisa som står oanvänt sedan flera år. Här vill hon förverkliga sin dröm att producera en Kindabuljong.
– Allt finns redan och det gäller bara att ta vara på det.
I ångorna från långkoket ser Barbro Bragée nya arbetstillfällen, en attraktiv Kindabygd och den goda och näringsrika maten inom nära räckhåll.