När vi träffas, i ett regnigt Linköping mitt i eftermiddagstrafiken, har hon precis avslutat skoldagen vid Folkungaskolan. Hon är inne på sitt andra år vid estetprogrammet och pendlar från hemmet i Kisa. Restiden, enkel, är drygt en timma men att åka kollektivt är något som Josefine Waldau Wass trivs med. Det hon däremot inte trivs med är konsekvensen av en besparing som gjordes i Kindas samhällsbyggnadsnämnd i slutet av 2019. Det så kallade årskortet byttes då ut mot ett läsårskort.
– Det påverkar ens vardag ganska mycket. Man kanske struntar i att stanna kvar den där extra kvällen efter skolan. Jag själv har råd att betala för resorna på kvällar och helger men jag känner flera personer som inte har det. Det har liksom blivit en klassfråga om vem i Kinda som har råd att träffa kompisar eller ha kvällsaktiviteter i Linköping, förklarar 16-åringen och fortsätter:
– Vissa kanske inte har det så bra ställt hemma heller. Då vore det ju jätteskönt att, utan föräldrarnas hjälp, kunna komma iväg ibland.
Via en digital namninsamling har hon samlat in ett 100-tal underskrifter för ett återinförande av årskortet.
– Det är bara via mina egna kanaler. Med större spridning skulle det nog bli fler, menar Waldau Wass.
Ett läsårskort, som eleverna från Kinda får numera, gäller under höst- och vårterminens vardagar mellan klockan 05.00 på morgonen och klockan 19.00 på kvällen. Totalt är det omkring 350 gymnasieungdomar som har tillgång till busskortet. Med 200 kronor ur egen fika, per månad, kan eleverna "lägga till" möjligheten att resa kollektivt på dygnets alla timmar.
– Det är som att det är ett pris som vi får betala för att man bor i Kinda. Samtidigt har vi ju inget val. Det finns ju inte något gymnasium i kommunen och alla varken vill eller har råd att flytta hemifrån, konstaterar Waldau Wass.
Besparingen, när den togs av kommunen år 2019, utgjordes av drygt 800 000 kronor på två år.
Varför ska pengarna läggas på ett utökat reskort och inte på något annat?
– Jag tycker mest att det är för att det inte finns något annat för oss gymnasieungdomar här i Kinda. Vad ska vi egentligen göra på kvällar och helger?, svarar Kisatjejen.
Hennes initiativ har fått gehör från Kindapolitiken. Vid förra fullmäktigemötet la Socialdemokraterna en motion i frågan.
– Jag kommer inte att ge mig, konstaterar Waldau Wass.