För vänner av närproducerad mat och östgötska måltidstraditioner är det däremot ingen överraskning.
Barbro Bragée har i flera årtionden propagerat och pekat på dess betydelse.
– Många ser inte sambanden, säger hon och nämner fem hörnstenar som bär upp hennes engagemang.
Hot och möjligheter
* Miljö. Hur förändras landskapet om bondens djur försvinner?
* Jobb. Matproduktionen skapar arbetstillfällen och bidrar till en levande landsbygd.
* Hälsa. Mat med kvalitetet är välgörande för människors välbefinnande.
* Möjligheter. Höjd försörjningsgrad i Sverige och ökad export.
* Kultur. Att bevara och utveckla matkultur är Barbro Bragées stora intresse.
– Min stora glädje just nu är att sätta olika frön och följa alla plantor till smaklig och nyttig mat.
Först ut
Barbro Bragée drev Storgården utanför Rimforsa på 1990-talet.
Företaget var först med att dels få EU-pengar för regional matutveckling, dels tillverka ekologiska pateer.
Hon var även Regional matkultur Östergötlands första ordförande.
Utmärkelsen Årets Östgötaambassadör delades ut i samband med den ekonomiska föreningens Östgötamats årsstämma i Norrköping nyligen.