Hon är den nära matens sändebud

Barbro Bragée, Kisa, har utsetts till historiens första matambassadör för Östgötamat. – Jag är jätteglad och överraskad.

Matdiplomat. Barbro Bragée blir aldrig mätt på att främja den östgötska maten och måltiden.

Matdiplomat. Barbro Bragée blir aldrig mätt på att främja den östgötska maten och måltiden.

Foto: Pelles Photo, Kisa

KISA2015-05-06 18:00

För vänner av närproducerad mat och östgötska måltidstraditioner är det däremot ingen överraskning.

Barbro Bragée har i flera årtionden propagerat och pekat på dess betydelse.

– Många ser inte sambanden, säger hon och nämner fem hörnstenar som bär upp hennes engagemang.

Hot och möjligheter

* Miljö. Hur förändras landskapet om bondens djur försvinner?

* Jobb. Matproduktionen skapar arbetstillfällen och bidrar till en levande landsbygd.

* Hälsa. Mat med kvalitetet är välgörande för människors välbefinnande.

* Möjligheter. Höjd försörjningsgrad i Sverige och ökad export.

* Kultur. Att bevara och utveckla matkultur är Barbro Bragées stora intresse.

– Min stora glädje just nu är att sätta olika frön och följa alla plantor till smaklig och nyttig mat.

Först ut

Barbro Bragée drev Storgården utanför Rimforsa på 1990-talet.

Företaget var först med att dels få EU-pengar för regional matutveckling, dels tillverka ekologiska pateer.

Hon var även Regional matkultur Östergötlands första ordförande.

Utmärkelsen Årets Östgötaambassadör delades ut i samband med den ekonomiska föreningens Östgötamats årsstämma i Norrköping nyligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om