Hit kommer olympierna – efter nya pingisinitiativet

Efter succén i OS 2024, då Truls Möregårdh och det svenska laget tog silver i bordtennis, har sporten fått ett uppsving. Nu kommer två paralympier till Värgårdsskolan för att spela med eleverna.

Fredrik Olsson. "Det ska vara kul att spela. Man behöver inte titta så mycket på det materiella. Bara för att stjärnorna har ett visst rack betyder inte det att man själv måste ha ett likadant", säger han.

Fredrik Olsson. "Det ska vara kul att spela. Man behöver inte titta så mycket på det materiella. Bara för att stjärnorna har ett visst rack betyder inte det att man själv måste ha ett likadant", säger han.

Foto: Sofia Wiman

Kisa2024-10-04 10:00

Nyheten i korthet

  • Två paralympiker besöker Värgårdsskolan i Kisa för att spela bordtennis med eleverna. Besöket är en följd av ett initiativ som startade 2023, när skolan började tillverka egna bordtennisrack i träslöjd.
  • Svenska Bordtennisförbundet uppmärksammade skolans unika projekt och arrangerade besöket, som äger rum tisdagen den 8 oktober.
  • Initiativet syftar till att öka intresset för bordtennis, en sport som har fått ett uppsving i Sverige efter Truls Möregårdhs OS-silver 2024.

– Det hela började 2022. Då hade vi en uppgift för eleverna i sjuan som de inte tyckte var så rolig, berättar Andreas Sebring som är träslöjdslärare på Värgårdsskolan i Kisa.

Andreas kände att han ville hitta på någonting nytt.

undefined
Andreas Sebring har varit träslöjdslärare i 20 år. "Det är inte produkten som är det viktiga, utan det man lär sig när man skapar den", säger han.

– En elev ville göra ett pingisrack, men gummit är ganska dyrt, säger Andreas och berättar att han ändå började klura på hur det skulle kunna gå att lösa.

Han kom på att fråga däckverkstäder runt om i Kisa. 

– Jag kom hem med gamla däckslangar. Problemet var bara att gummit var lite torrt och hårt.

Men inga problem som inte har en lösning. Andreas testade sig fram, och det visade sig att paraffinolja lättade upp gummit och gjorde det lättare att arbeta med. Så 2023 startade tillverkningen av bordtennisrack i träslöjden.

undefined
Pingisrack som eleverna på Värgårdsskolan gjort. Gummit kommer från gamla däckslangar. "Tjockare gummi ger bättre smash, men racketen väger mer. Det får man ta med i beräkningen när man ska göra handtaget", berättar Andreas.

– Det passade bra med läroplanen också. Där står det att elever ska bli klara med sina uppgifter i tid, och vara medvetna om hållbarhet och olika material, säger Andreas.

Inte bara blev alla eleverna klara i tid. Ryktet om skolans egengjorda rack spred sig.

– I slutet av sommaren blev jag uppringd av Svenska Bordtennisförbundet. De hade sett en länk som någon hade delat vidare. 

undefined
Alexander Öhgren är en rutinerad bordtennisspelare. Han har tillhört topp-10 i världen i 15 år. Han har sex mästerskapsmedaljer och 44 pallplaceringar i internationella tävlingssammanhang.

Förbundet tyckte att elevernas egengjorda rack borde uppmärksammas. Tisdagen den 8 oktober kommer de därför till Värgårdsskolan. Med sig har de paralympierna Alexander Öhgren och Daniel Gustafsson. 

– Tanken är att de ska ha en uppvisning, och sedan får eleverna spela mot dem. De ska också besöka slöjden för att se racken, säger Fredrik Olsson som jobbar på fritidsgården. 

Intresset för pingis har ökat efter Truls Möregårdh och det svenska lagets framgångar i OS. Fredrik berättar att han hoppas att Kisa Bollklubb eller Rimforsa IF kan ta upp sporten igen.

undefined
Efter tre års uppehåll har Daniel Gustafsson gjort en succécomeback. Han tog EM-brons 2023 och har klättrat på världsrankingen i snabb takt. Våren 2024 var han rankad 3:a.

Fredrik själv är uppväxt som sportnörd. 

– Med Sven-Ove Waldner och gänget var ju Sverige en världsmakt inom sporten, säger han. 

Både han och Andreas tycker att det stort att ett riksförbund väljer att komma till lilla Kisa med två paralympier.

– Ungdomarna är taggade och tycker att det är häftigt, säger Fredrik som hoppas att det blir en rolig upplevelse som kan öka ungdomarnas intresse för sporten.

– Vårt uppdrag är att ge ungdomarna en meningsfull fritid med hög "kulfaktor", avslutar han.

Precis samtidigt börjar rasten, och fritidsgården fylls av ungdomar som vill spela just bordtennis.

undefined
Emil går i åttan. Här spelar han rundpingis med bland annat Vilmer, Ole, Sigge och Elias.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!