Historien ryms nästan på hembygdsgårdarna

Logen är full av gamla föremål från 1900-talet. På hembygdsgården i Kisa finns antikviteter som berättar en stor del av Sveriges historia.

Klurig. Kindapungen var en plånbok med ett kombinationslås som inte var lätt att lista ut.

Klurig. Kindapungen var en plånbok med ett kombinationslås som inte var lätt att lista ut.

Foto: Hedda Themner

Kisa2017-08-14 17:00

– Folk vill ofta lämna in sina gamla saker hit, men nu har vi redan det mesta. Så vi får tyvärr tacka nej, vi har inte riktigt plats för allt, säger Pär-Magnus Jonsson som är kassör i Kisa-Västra Eneby hembygdsförening.

Totalt har föreningen 17 hus som alla flyttats till Kisa. Det första var det stora huset, som ställdes på plats 1928. Ett 18 håller på att byggas upp just nu.

– Den här ladan kommer från Falerum. Vi fick hit den 2008, men då var den i väldigt dåligt skick så vi har fått renovera den en del.

Inne i logen finns allt från vagnar till skidor. Pär-Magnus har själv skänkt alpinutrustningen från sitt skidmuseum.

Skidorna, berättar han vidare, har använts i Tolvmannabacken. De fästes med ett snöre runt benet, helt utan dagens säkerhetsanordningar.

– Ramlade man så gick benet av, så det fick man inte göra helt enkelt.

Den största helsvarta vagnen som står på trägolvet var ett riktigt vrålåk i början av 1900-talet.

–Den här vagnen tillhörde Jägmästare Hjort. Alla i Kisa visste när "Hjorten" kom i sin fina vagn. Den drogs av två hästar, det var rätt maffigt att komma med den på gatorna.

Ett rum är fyllt av fotografier och kameror. Projektet Kindabild presenteras delvis här.

– Vi håller på att digitalisera 180 000 bilder. Fotografer från Kinda som tagit foton under decenniet har skickat in sina bilder och vi lägger upp dem på Kindabild.se. Än så länge finns där 80 000 fotografier som alla kan gå in och titta på och söka i bildbanken.

En trappa upp i logen finns rader av föremål sorterade efter användningsområde. Pärmar vid föremålen beskriver vad det använts till. Guidningar anordnas i stugorna under året.

– Vi vill vara en länk till det gamla. 500-600 skolungdomar kommer varje år hit från Kinda kommun och får lära sig mer om historien som föremålen och husen berättar om. De tycker ofta att det är spännande. Det är roligt när de sedan kommer tillbaka på till exempel hembygdsgårdarnas dag och då har med sig sina föräldrar och berättar för dem vad de själva lärt sig

Det är inte bara sakerna som berättar om svunna tider, det gör nämligen byggnaderna också. En kiosk som stod mellan Vråken och Café Columbia i Kisa har flyttat till hembygdsgården. Även en gammal handelsbod finns på området. Den är inredd med föremål som kommer från gamla affärer.

– Förr sålde man allt i lösvikt. Så stod handlaren här bakom och hälsade goddag på kunderna med sin mössa, säger Pär-Magnus Jonsson och demonstrerar hur det kunde se ut i en affär för många år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om