Här säljer och köper de mat – på parkeringsplatsen

Regnet vräker ner över parkeringen vid Grahns hall för begagnade bilar i Kisa. Producenter, konsumenter och administratörer för REKO Kisa är glada ändå. Här ska det köpas och säljas närproducerad mat.

Jörgen Karlsson räcker över en kasse med grönsaker till Anna Johansson. "Om man inte lyckas i sitt eget land så funkar det alltid här", skrattar Anna.

Jörgen Karlsson räcker över en kasse med grönsaker till Anna Johansson. "Om man inte lyckas i sitt eget land så funkar det alltid här", skrattar Anna.

Foto: Sofia Wiman

Kisa2024-10-08 17:00

Nyheten i korthet

  • REKO Kisa, ett initiativ som startades 2018 av Anna Johansson, Karin Löfving och Ia Gremar, syftar till att främja lokalproducerade varor och en levande landsbygd.
  • REKO, som står för REjäl KOnsumtion, har över 1 300 medlemmar och mellan fem och sju aktiva producenter. Alla producenter måste godkännas för att säkerställa att varorna verkligen är lokalproducerade.
  • Trots regn fortsätter producenter och konsumenter att mötas vid Grahns hall för begagnade bilar i Kisa, vilket visar engagemanget för detta initiativ.

– Det hade ju regnat även om man stod i landet hemma, säger Anna Johansson där hon står under sitt färgglada paraply.

undefined
"Producenterna gör ett imponerande jobb", säger Anna Johansson.

Det var hon som tillsammans med Karin Löfving och Ia Gremar drog igång REKO i Kisa 2018.

– Jag hade lite utomsocknes kontakter, och fick reda på att det hade börjat på andra ställen som i Linköping. Rimforsa startade lite tidigare, men vi drog igång samtidigt som Ydre, säger Ia.

undefined
"REKO är skitbra", säger Ia Gremar.

Anna, Karin och Ia satt på Café Columbia och planerade. Karin är bra på photoshop, och hon fick därför ansvaret för gruppens Facebook-sida.

– Det är egentligen inte så mycket jobb. Jag uppdaterar bilderna och tar bort gamla annonser, säger hon.

undefined
Karin Löfving är den som sköter REKO Kisas facebook-grupp.

Administratörerna ser också till så att producenterna är godkända.

– Det innebär att vi kollar så att det verkligen är lokalproducerat, säger Ia. 

REKO står för Rejäl Konsumtion och försäljningssättet har rötter i Finland. Det krävs inga investeringar.

undefined
"Det är inte alltid vi har vimpeln uppe. Men det blir såklart tydligare om den står här", säger Karin Löfving.

– I god tid före utlämning skriver jag in att det är dags. Producenterna presenterar sina produkter, vad de kostar och hur man vill att kunden betalar. Kunderna skriver en kommentar där de beställer varorna, och sedan kommer man hit och hämtar. Klart, säger Karin och skrattar.

REKO Kisas drygt 1 300 medlemmar kan alla se vilka producenter som kommer vid varje tillfälle. 

undefined
"Blir de här bra?" frågar Samuel kunden Ulf.

I dagsläget har REKO Kisa mellan fem och sju aktiva producenter. En av dem är Per Johansson från Skattegårdens Lantbruk. Han har varit med från starten. Idag har han och sonen Samuel Widén med sig bland annat ohomogeniserad mjölk i glasflaskor.

– Vi ber kunderna diska ur flaskan och lämna tillbaks den vid nästa tillfälle. På så sätt blir det mer hållbart, berättar Per.

undefined
Per Johansson säljer bland annat mjölk i glasflaska. Mjölken är pastöriserad men inte homogeneserad, och har en fetthalt på mellan 4,1 och 4,6 procent.

Ulf Wahlström är en av dem som handlar av Per. Han köper dock inte mjölk. 

– Jag har åkt från Vimmerby för att köpa squash och rotfrukter av olika slag. Det är ju skillnad på kvalité och kvalité, säger han. 

undefined
Anna Johansson (t.v) administrerar tillsammans med Karin Lövfing REKO Kisa. Ulf Wahlström har åkt från Vimmerby för att köpa grönsaker i Kisa.

Squash är också vad Elsa Lauren behöver denna kväll. 

– Jag ska göra fylld squash och då behöver jag squash som funkar, säger hon och frågar Per om han har en som är större. Det har han, och Elsa får byta storlek. 

undefined
"Titta så vacker! Den ser ut som en bukett", säger Elsa Lauren och ler stort.

Vad säljs det mest av?

– Min känsla är att det är ägg, säger Anna.

– Ja, ägg är motorn i det hela. Det är en produkt som nästan alla använder, säger Ia.

Therese Jonsson från Berga Mellangården har varit med som producent i ungefär ett halvår. Hon instämmer i Annas känsla.

undefined
"Lök i affären kommer från Nederländerna och är ofta besprutad. Här vet man att den kommer från Kinda", säger Therese Jonsson från Berga Mellangården.

– Men det säljs mycket annat också, som kött och lammskinn, säger hon. 

Jörgen Karlsson från Björkeberg Gård säljer mest lamm och vilt. Han har varit med som producent ett par år.

– Jag är i Linköping och Rimforsa också, men försöker vara med här i Kisa vid varje tillfälle, berättar han.

undefined
Jörgen Karlsson räcker över en kasse med grönsaker till Anna Johansson. "Om man inte lyckas i sitt eget land så funkar det alltid här", skrattar Anna.

Therese säljer sina produkter också i Rimforsa. Där är det fler som handlar, berättar hon.

Vad beror det på, tror ni?

– Kanske odlar man mer själv här i Kisa, gissar Anna. 

– Det är också många man pratar med som inte riktigt vet vad REKO är, säger Therese.

undefined
Samuel Widén lämnar över varor till en kund. "Skönt att man inte ens behöver gå ur bilen när det regnar", säger Samuel och skrattar.

Att det bara går att beställa via Facebook kan vara en bidragande orsak enligt administratörerna.

– Det är ett smidigt sätt, men alla kan ju inte ta del av det, säger Anna. 

Varför är det viktigt med REKO?

– Det bidrar till en levande landsbygd, och en levande landsbygd är helt avgörande, svarar Anna. 

– Och så är det viktigt med det miljövänliga, det närproducerade, tillägger Therese.

undefined
Ia Gremar och Anna Johansson. "Så länge producenterna tycker att det är kul så kör vi", säger Ia.

Regnet fortsätter att hälla ner över producenter och konsumenter. Anna ska strax åka hem med sina varor och göra det hon kallar "fusk-pommes frites".

– Jag gör dem på rotselleri, berättar hon. 

REKO Kisa

REKO har utlämning i Kisa på torsdagar ojämna veckor mellan klockan 18.45 och 19.00. Utlämningsställe är vid Grahns hall för begagnade bilar. I Facebook-gruppen "REKO Kisa" kan man som konsument se vilka producenter som kommer, och för producenter finns den slutna gruppen "REKO Kisa producenter". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!