Här är nya planerna för värdshuset

Kisa Wärdshus & hotells ägare Niklas Nilsson vill bygga hyresrätter i värdshusets huvudbyggnad. Förändringar planeras även för restaurangen.

Niklas Nilsson i en av de tilltänkta hyresrätterna som vetter mot entrégården.

Niklas Nilsson i en av de tilltänkta hyresrätterna som vetter mot entrégården.

Foto: Fredrik Palmqvist

Kisa2021-03-30 20:00

Två av de värst drabbade branscherna under coronapandemin har varit hotell och restaurang. Pandemin har även slagit hårt mot Kisa Wärdshus.

– Förra sommaren var det mycket sämre än vad det brukar och även nu i mars har vi ungefär hälften av beläggningen mot vad vi brukar ha i dagsläget, säger Kisa Wärdshus ägare Niklas Nilsson.

Trots de minskade intäkterna pågår renoveringar av hotellrummen för att höja standarden. Ekonomiska medel tas från Niklas Nilssons fastighetsföretag som äger byggnaderna. Och det är inte den enda förändringen som kan ske på värdshuset.

– Jag har skickat in en ansökan till kommunen om att få ändra detaljplanen för att komplettera själva huvudbyggnaden med hyresbostäder. Det är framförallt för att kunna få in en fast och stabil inkomst vid sidan av hotellet och restaurangverksamheten - och på sätt ha råd att underhålla och bevara ett sånt här gammalt och vackert hus, säger han.

Var i huset ska lägenheterna byggas i så fall?

– Vi har inte börjat skissa på det än men först och främst på vindsvåningen. Däruppe är det ca 220 kvadratmeter som har varit arbetsbostäder förr i tiden. Även på andra våningen, där vi har några hotellrum, festlokal och konferensrum, skulle man kunna minska för att ge plats för några hyresrätter.

Hur många tänker du?

– Det vet jag inte än. Först måste vi kolla med kommunen om vad som är möjligt ifall man lyckas ändra detaljplanen. Jag skickade in ansökan för en tid sedan och fick faktiskt återkoppling idag (tisdag) om att de ser positivt på mina idéer och att det kommer lämnas vidare till nästa instans. Där är det sedan en del saker som behöver utredas innan man kan komma vidare.

Även för köks- och restaurangdelen på entrévåningen finns förändringsplaner. Idag använder specerihandeln Landets goda lokalerna för att producera mat fram till sommaren - och kanske därefter.

– I och med pandemin vet man inte alls vad som händer, men förhoppningen är att ha ett matställe i huset som går efter Landets goda koncept med bra råvaror och mat lagad från grunden. Då kan man bjuda in olika kockar på gästspel och anordna after work eller work shops, bland annat, säger Charlotte Rydström på Landets goda.

En restaurang?

– Ja, men inte en sån med lunchservering från måndag till fredag. Vi vill skapa något konceptuellt där människor både från Kinda och andra ställen vill komma för en matupplevelse.

Karta: Kisa Wärdshus & Hotell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!