Bildningsnämnden (bn) är den enda nämnd i kommunen som ser ut att gå mot ett minusresultat när 2021, om några månader, summeras. Som vi redan har rapporterat beror det mesta på ett stigande behov av förskoleplatser i Rimforsa och ökade kostnader på 4,1 miljoner kronor. Underskottet är dock större än så, på 6,5 miljoner kronor, och för det krävs åtgärder – varsel och minskning av vikarier.
– Det har att göra med att vi har en övertalighet på vissa enheter där vi har för mycket personal i relation till arbetsuppgifterna. Det handlar framförallt om tjänster inom skolområdet som inte är lärare, förklarar bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C) och fortsätter:
– I skolan finns många olika typer av stödresurser som rekryteras när tillfälliga bekymmer kommer upp. Det är naturligt att det här behovet förändras över tid.
Bildningsförvaltningens chef Eva Holm kommenterar varslet så här:
– Vi räknar med att komma tillrätta med personalfrågan genom naturliga avgångar och att personal får stöd till omskolning. Vi räknar med att inte behöva göra några uppsägningar men vi flaggar ändå för det.
Vid senaste bn klubbades planen för 2022 igenom innehållande fler så kallade effektiviseringar, men också en hel rad satsningar på skolorna i Kinda. För att klara sparkravet på 2,6 miljoner kronor planeras bland annat följande åtgärder:
* Tio ferieplatser ersätts med lika många statligt finansierade.
* Initiativet Hälsofrämjande Aktivitet (HF) tas bort och motsvarar 350 000 kronor.
* En av kommunens rektorstjänster minskas ned från 100 till 40 procent, vilket motsvarar 650 000 kronor.
– HF har varit ett lokalt initiativ, det ingår inte i läroplanerna, där en person har genomfört rörelseaktiviteter med eleverna under 20 minuter två gånger i veckan. När vi får ett sparkrav tar vi fram förslag som vi inte tror skadar kvalitén på undervisningen, förklarar Holm.
När det gäller satsningarna i 2022-års plan är de något fler till antalet. 400 000 kronor i budgeten avsätts för en lässatsning på lågstadiet medan 1,5 miljon kronor öronmärks för införandet av ett öppet fritids.
– Det handlar om att mellanstadiebarn ska få möjlighet att stanna kvar efter skolan, ha någonstans att hänga och samtidigt få läxhjälp istället för att kanske vara ensamma hemma. Både Rimforsa och Kisa planerar att ha öppet fyra dagar i veckan och i Horn planeras för en dag, förklarar Eva Holm och fortsätter:
– Vi befinner oss i uppstartsfasen men jag tror tanken är att det ska komma igång någonstans omkring sportlovet.
Nytt för 2022 är också de principstyrda, ett-åriga, satsningarna som enligt politiken ska ha det långsiktiga syftet att minska kostnaderna för verksamheterna. Här planeras bland annat följande åtgärder:
* Vuxenutbildningen ska förses med kurser som i större grad än tidigare utgår från arbetsmarkandens behov i Kinda.
* 600 000 kronor avsätts för att knyta starkare band mellan näringslivet och Kinda lärcentrum.
* 300 000 kronor avsätts för ett team som ska minska frånvaron bland eleverna.
* 800 000 kronor ska användas till arbetsmiljösatsningar för att minska sjuktalen.
– Sjukfrånvaron i våra verksamheter är onödigt hög. Det vill vi ändra på genom insatser i både den fysiska och psykiska miljön, förklarar Eva Holm.
Bn:s underskott för 2021, men också planen för 2022, avhandlades vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde.