Tobias Siverholm, fritidsledare på Värgårdsskolan, är sammankallande i Kindas brottsförebyggande råd (Kinbrå). Rådet tar årligen initiativ till ett antal trygghetsvandringar i kommunen – vandringar som genomförs tillsammans med polis, allmänhet och fastighetsägare. I år var det dags för Värgårdsskolan och Kullaområdet i Kisa. Syftet är att öka den upplevda tryggheten.
– Vi har ingen uttalad intervall utan vi väljer varje år ut områden som vi tycker är lämpliga. Vi har ganska länge tyckt att det är för mörkt runt Värgårdsskolan. Det finns belysning men den lyser upp dåligt, förklarar Siverholm.
Förutom att flera fasader ska utrustas med belysning, och att starkare led-lampor ska monteras i redan befintliga armaturer, har trygghetsbesiktningen vid skolan resulterat i flera andra planerade åtgärder. Skateparken ska förses med mer belysning samtidigt som två återkommande problem ska förebyggas.
– Det har nyligen satts upp en bom vid kröken på Östgötagatan. Vi har, lite till och från, haft bekymmer med buskörning bakom skolan. Det har sladdats en hel del och vid ett tillfälle var det stenar som slogs upp och förstörde fönsterrutor, berättar Siverholm och fortsätter:
– Sedan har vi haft ett annat bekymmer. Vi har haft besök på taken, även det lite till och från under många år, och det är ju livsfarligt för ungdomarna att vara där uppe. Därför ser vi över möjliga uppgångar och försöker åtgärda dem.
Jimmy Bexell, stabschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, berättar att prislappen för samtliga planerade åtgärder efter trygghetsbesiktningen inte är fastställd ännu.
– Vi vet prislappen först när allt har genomförts och all belysning köpts in. För varje belysningspunkt vi har innebär det ju både en investerings- och en driftkostnad så sammantaget blir det en slant, förklarar han och fortsätter:
– Bommen, ja den kostar omkring 12 000-13 000 kronor inklusive arbete.
Besiktningen vid Kullaområdet genomfördes tillsammans med Stiftelsen Kindahus.
– Vi hittade inga akuta åtgärder i Kullaparken och vid Stiftelsens bostadsområde är det väldigt välskött, det var vid något enstaka ställe som belysningen behövde förbättras. Det finns även en idé om att i samverkan göra iordning den vändplan som finns på bostadsområdets västra sida. Där behöver det göras åtgärder med ny belysning och ny asfaltering, berättar Siverholm.
Områdespolisen Erik Johansson är en av de poliser som närvarade vid årets trygghetsbesiktningar.
– För oss är det ett bra tillfälle att träffa boende och höra deras åsikter om den upplevda tryggheten i området. Det är viktigt att vi är med och engagerar oss, menar han.
Under oktober vandaliserades ett 15-tal bilar på olika platser i Kisa – bland annat vid bostadsområdet Kulla.
– Vi har försökt att höra oss för och försöka få fram vem eller vilka som kan ha gjort det här men vi har inte fått tag i någon misstänkt den vägen. Förmodligen var det en engångsföreteelse. Jag hoppas i alla fall att det inte händer igen, säger Johansson.
Hade trygghetsvandringen vid Kulla något med det rån som ägde rum tidigare i år?
– Nej, vi hade genomfört den trygghetsbesiktningen oavsett, svarar Siverholm och Johansson fortsätter:
– Den händelsen känns också som en sån här engångsföreteelse. Området är egentligen inte otryggt i sig, svarar Johansson.