– Bland det viktigaste är att det finns en stark opposition, säger Lars Karlsson.
– I Kinda har den varit svag under lång, men det måste finnas någon som granskar hur majoritetet agerar. Annars kör den sitt eget lopp.
En motkandidat
Valet av Lars Karlsson blev klart på måndagskvällen och presenterades för pressen efter kommunfullmäktiges sammanträde i Kisa Folkets hus.
Det räckte med ett omröstningsvarv, säger Pontus Wessman (MP) som var den främsta motkandidaten.
Med tanke på att Centern blev största oppositionsparti låg det annars nära till hands att uppdraget på halvtid skulle gå till Anders Ljung.
Men han anser sig inte ha tid med ett 50-procentigt förtroendeuppdrag samtidigt som han sitter i landstinget och i Svenska kyrkan.
Bättre positioner
Genom att ingå en så kallad valteknisk samverkan kan de fem partierna C, MP, FP, V och LpO skaffa sig bättre positioner för platser i kommunstyrelsen, nämnder och utskott. Det gagnar särskilt partier med förhållandevis svagt stöd från väljarna och därmed också få mandat i fullmäktige.
Anders Ljung säger:
– Framför allt var det viktigt i niomannanämnder där majoriteten nu får fem platser, oppositionen fyra och SD en plats.
Utan den valtekniska samverkan hade majoriteten lagt beslag på sex platser.
SD i frysboxen
En samlad opposition innebär också att SD blir utan ledamöter i femmannanämnder som kultur och fritid respektive miljö-, bygg och räddning.
Här blir fördelningen tre platser till majoriteten och två platser till oppositionen.
Att hålla SD utanför möjligheter till påverkan är en medveten strategi och utlovades av samtliga partier i Kinda inför valet i september.
– Att samarbeta med SD fanns inte på kartan, säger Pierre Ländell (LpO) som i övrigt välkomnar det blocköverskridande samarbetet både inom majoriteten och oppositionen den närmaste mandatperioden.
"Måste säga nej"
Enligt företrädarna för de fem partierna i samverkan finns det personer i alla läger som är beredda att gå in i nämnder och styrelser.
– Problemet är att vi har för många och måste säga nej till folk, säger Lars Karlsson.
Vilka som får förtroende blir klart tidigast i månadsskiftet november-december.
Det är ännu så länge också oklart vilka frågor som oppositionen tänker lägga tyngdpunkten på.