Abeer Haj Younes föddes 1975 i Syrien. Nu bor hon och maken Youssef i Kisa med sina två tonårsdöttrar och 20-årige son.
– I Syrien arbetade jag som lärare i franska och min man som lärare i matematik. Min son studerade till arkitekt på universitetet och hade läst ett år, berättar hon.
Men kriget förändrade allt och familjen fick fly. I november 2015 kom de hit.
– Vi måste flytta till Sverige för här är det mycket bra och det är mycket dåligt i Syrien. Men min mamma, mina systrar och bröder är kvar i Syrien. Jag har en bror i Turkiet. Jag saknar dem mycket, mycket, säger hon.
I Sverige fick döttrarna börja i skolan direkt.
– Men jag, min man och min son fick vänta mycket, mycket lång tid.
Det tog nästan ett och ett halvt år innan de fick börja lära sig svenska.
– Jag hade inte personnummer och kunde därför inte studera SFI. Men jag studerade själv mycket grammatik, för det är jag bra på, säger hon.
Under hösten har Abeer Haj Younes och hennes make Youssef läst på SFI på förmiddagarna samt under eftermiddagarna gått på Hermods. Hermods är ett vuxenutbildningsföretag som erbjuder kursen "Grundläggande moduler" på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Kursen syftar till att ge människor de rätta verktygen för att kunna ta sig ut på den svenska arbetsmarknaden, och innehåller sådant som datakunskap, språkpraktik och att lära sig skriva CV och personligt brev. De får också lära sig om skyldigheter och rättigheter på en arbetsplats.
På Hermods arbetar man mycket med jämlikhet. Det ska inte spela någon roll vilken status eller utbildningsbakgrund man har – eller vad man hade för ekonomi i sitt hemland.
– En del har haft mycket pengar och andra har haft mycket lite. Där kan det vara skillnad men inte här. Vi säger till dem att här är alla jämlika oavsett kön, etnisk bakgrund eller religion, säger Gunnar Skoglund.
Abeer Haj Younes tycker att jämställdheten mellan kvinnor och män är bra i Sverige.
– Och det är ingen skillnad mellan människor, till exempel om man är muslim eller kristen, säger hon.
Innan jul avslutade Abeer Haj Younes kurs D på SFI.
– Svenska är inte så svårt och jag är glad för att få studera. Jag vill prata bra och förstå och behöver kunna fler ord, säger hon.
Hennes framtidsplan är att läsa vidare till lärare genom någon av de kortare utbildningarna som finns för nyanlända som har lärarutbildning från hemlandet.
– Jag vill bli lärare i franska eller arabiska. Annars kan jag studera till undersköterska, men jag hoppas på språklärare, säger hon.
Familjen vill gärna jobba och bo kvar i Kisa.
– Kisa är lugnt och inga problem. Det finns skola, SFI och mycket affärer. Jag tycker om att gå i skogen och i naturen, lyssna på musik och läsa romaner. På franska eller svenska, säger hon.
Gunnar Skoglund är vuxenlärare, praktikhandledare och yrkes- och studievägledare på Hermods i Kisa.
– Jag hoppas att Abeer och Youssef kan ta sig in och jobba i kommunala skolan i Kisa. För de bor ju här och han har undervisat i matematik i 20 år och de är båda jätteduktiga, säger han.
– De behövs här, tillägger Mats Andersson, vuxenlärare på Hermods.