2022 hade Mattias Flodström genomgått åtta eller nio operationer. Han var en målskytt av rang, en toppforward med bland annat fyra säsonger i allsvenskan med IFK Norrköping. År 2000 blev han sjua i skytteligan med tio mål, men ett krånglande vänsterknä satte stopp för karriären. Hans skenben fick sågas av under knäleden och en platta sättas fast på insidan av knäet för att fixera benet.
– Men vad fan, solen skiner och det är gött väder, sa han då i en intervju med Corren.
Så här två år senare verkar han inte ha tappat något av sitt goda humör när vi pratar med honom om hans nya tjänst som näringslivs- och kommunikationschef i Kinda kommun.
– Kinda är en härlig kommun som har jobbat bra med sitt varumärke, säger han.
Han kommer att fortsätta pendla mellan bostaden strax utanför Linköping och Kisa.
– Jag har ingenting emot att pendla. Men jag har anlag för åksjuka, så jag kan inte jobba under tiden.
Mattias har länge jobbat som projektledare och näringslivsstrateg inom Region Östergötland. Den största skillnaden mellan Norrköpings kommun och Kinda kommun är givetvis storleken.
– Med det sagt så innebär det också en skillnad i närheten till beslut och politik. Det känns väldigt spännande med en lite mindre kommun, att man kan mötas oftare i korridorerna och diskutera saker över kaffet på ett helt annat sätt. Jag kommer också att jobba hårt för att få besöka mycket företag.
Vad tänker du om kommunens näringsliv? Kommunstyrelsen är ju ganska stolt över det.
– Det ska de vara också! Det är väldigt diversifierat. Det är såklart mycket fokus på skogs- och jordbruk, men det finns ju också många jättefina både små och stora bolag, säger han och nämner Rimaster och Sofidel som exempel.
– Det är också starkt att kommunen har en sparbank.
Finns det något du tycker behöver utvecklas, mer konkret?
– Genom mina erfarenheter från regionen har jag bra ingångar till universitetet och Linköping science park. Vad gäller de bitarna kanske man kan närma sig ett samarbete.
Det är viktigt att arbeta med kompetensförsörjningen, menar han. För det krävs ett sammanhang och samarbete med många parter.
– På nationell nivå måste Östergötland först vara attraktivt, och sedan får vi jobba på de lokala delarna för att få kompetens ner till oss i Kinda.
Hans mål är att vara så professionell som möjligt när det kommer till näringslivsfrågor, och att undersöka förbättringsmöjligheter både internt och externt.
Kindas befolkning blir allt äldre, vilket kan ställa till det med just kompetensförsörjning i framtiden. Hur ska vi kunna locka hit mer folk?
– Där får man jobba dels internt med samhällsbyggnadskontor, dels externt med bolag så att det finns sådant som bostäder och infrastruktur. Att öka tillgängligheten till kommunen, det vill jag jobba vidare med.
Du har ju spelat fotboll på hög nivå. Tror du att din vinnarskalle kan komma väl till pass i din nya tjänst?
– Jag är väldigt stolt över det jag åstadkom som fotbollsspelare. Jag gillar att jobba efter mål och blir besviken om jag inte uppnår dem. Så det tror jag absolut att jag kommer att ta med mig i mitt nya jobb.
Nu vill han testa och se hur bra han kan bli i golf istället, och han ser fram emot att pröva golfbanor runt om i Kinda.
– Målet är att komma ner till noll. Eftersom jag har lite ont i knät så kan jag skylla på det om det inte blir så, även om det är svingen det hänger på, säger han och skrattar.