– Vi ska skjuta mycket kalv, runt sextio procent av den totala tilldelningen, säger Peter Monell, Kinda jaktvårdskrets.
– Det gör vi för att minska skogsskadorna i vinter.
Inriktningen på kalv betyder att det finns tämligen gott om älg i Kindaskogarna. Även om antalet älgobservationer visar att stammen minskat något de senaste åren.
Det mesta tyder på att de södra och sydöstra delarna av kommunen är rikast på skogarnas konung.
Tillgången på älg är beroende av hur omfattande den årliga avskjutningen är, men också hur djuren mår och hur stor tillgången är på föda.
– Det finns gott om mat och älgarna verkar må bra. Vi har sett att en del fäller hår, men vad det beror på vet vi inte.
Hotet mot en stabil älgstam är det rationella skogsbruket i stordrift, enligt Peter Monell. Här avviker Kinda från rikstrenden.
– Kinda är lite unikt eftersom nittio procent av markerna är privatägda. Nästan alla markägare är också jägare och jakten blir en del i ägandet. Då finns också en större acceptans och förståelse för att älg äter kvist för att överleva och att viltet ingår som en del i vår naturliga mångfald.
Det leder i sin tur till att traditionen kring älgjakten lever vidare i Kinda. Är det älgjakt med start den andra måndagen i oktober så är det.
– De flesta drar ut på måndag, säger Peter Monell som ändå ser en förändring mot för 25–30 år sedan.
– Tidigare sköts åttio, nittio procent av älgarna redan första veckan. Så är det inte längre. Nu skjuts inte ens hälften av tilldelningen under första veckan.
Förklaringen är den överproduktion av älg som rådde på 1980-talet.
– Då var älgstammen tre gånger så stor som nu.
I samband med jaktpremiären på måndag uppmanas jaktlagen att även skjuta vildsvin.
Peter Monell påminner också om att allt skjutet vilt ska rapporteras.
– Det är också viktigt att rapportera observationer av rovdjur så vi vet hur många som finns. Först då kan länsstyrelsen ta ställning till eventuell skyddsjakt.