Flera östgötska kommuner gick inte att nå: "Inte bra"

Växeln hos flera av Itsams medlemskommuner var under måndagen ur funktion. Felet berodde på ett kabelbrott. "Det uppenbarar en sårbarhet", säger förbundsdirektören Henrik Remmerfelt.

600 privatkunder och flera östgötska kommuner påverkas nu av ett kabelbrott i Telias telefoninät.

600 privatkunder och flera östgötska kommuner påverkas nu av ett kabelbrott i Telias telefoninät.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kisa2021-09-13 17:31

Det var vid lunchtid under måndagen som teleoperatören Telia rapporterade om ett kabelbrott vid Vårdsberg utanför Linköping. Ungefär 600 privatkunder påverkades av felet, så även flera östgötska kommuner. Kommunerna Kinda, Åtvidaberg och Ödeshög, alla medlemmar i kommunalförbundet Itsam, fick omgående problem med sina växelfunktioner och kunde inte ta emot inkommande samtal.

undefined
"En avgrävd kabel i Vårdsberg utanför Linköping", förklarar Telias pressansvariga Mattias Borrelid.

– Det är en kabel som har grävts av och vi har fortfarande tekniker på plats. Vi beräknar att felet ska vara åtgärdat någon gång under kvällen. Det är bara den fasta telefonin som påverkas, förklarade Mattias Borrelid, pressansvarig på Telia.

När vi nådde Henrik Remmerfelt, förbundsdirektör på Itsam, var han osäker om alla medlemskommuner påverkades av felet.

– Jag vet att vi själva har drabbats och att Vimmerby är en av de kommuner som har problem med växeln. Det ligger väl i farans riktning att alla våra medlemskommuner känner av kabelbrottet, konstaterade Remmerfelt och fortsatte:

– Det här avbrottet är definitivt inte bra och vi strävar ju hela tiden efter att ha redundans i alla våra system. Kabelbrottet uppenbarar en sårbarhet som vi, i dialog med Telia, måste hantera på något sätt. 

undefined
"En sårbarhet som vi måste hantera", säger Itsams förbundsdirektör Henrik Remmerfelt om de problem som Telias kabelbrott orsakar under måndagen.

Enligt informationen på Kinda kommuns hemsida var det inte bara svårt att nå växeln utan även alla verksamheter och all personal. På måndagskvällen uppgav Telia att tekniker, med en temporär lösning, hade lyckats åtgärda felet.

Karta: Vårdsberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!