Det var i juni 1926 som en enhällig styrelse i Kisa BK beslutade att starta en fotbollsturnering i samband med klubbens fest den 18 juli.
Sommarfester var en mångårig tradition bland föreningar i Kisa. Dels för att dra in nödvändiga pengar, dels för att erbjuda nöje åt folket.
Festplatsen och fotbollsarenan Olympia låg vid nuvarande Folkets park. Deltagande lag i den första Kisa-Pokalen var Vimmerby IF, Hultsfreds AIK, Linköpings sportklubb och KBK. Vimmerby vann och det dröjde till 1929 innan Kisa lyckades ta en inteckning i vandringspriset.
Sann glädje
Glädjen bland supportrarna var omåttlig: "Det räcker inte med att påstå, att det jublades; det skreks och tjöts och vrålades, och den allmänna glädjen tog sig de mest vansinniga uttryck. Man kunde få se i vanliga fall lugna och på sin värdighet styft hållande gentlemän i yster livsglädje utföra de mest underliga krumsprång, och det var ej utan sin risk att befinna sig i den larmande hopen", skrev sekreteraren Olle Andersson.
Pokalens bärande idé med fotboll i turneringsform i kombination med dans och underhållning växte sig starkare för varje år.
Intäkterna blev avgörande för klubbens ekonomi och fortsatta utveckling. Därför blev världsekonomins nedgång på 1930-talet, regnsomrar och andra världskrigets ransoneringar kännbara när människor hukade under fattigdom, paraplyer och beredskapstider.
Folkfest
Efter kriget utvecklades Kisa-pokalen till en riktig folkfest. Ett tidningsklipp från 1958 berättar: ”Årets Kisapokal blev en stor ekonomisk framgång för arrangerande Kisa bollklubb”. Enbart matcherna lockade omkring 1 300 åskådare medan 1 550 personer passerade grindarna till Olympia för att dansa och njuta av scenframträdanden av populära folkparksartister.
Efter 36 pokalturneringar på Olympia stod KBK inför det oundvikliga beslutet att flytta turneringen till nybyggda Kisa idrottsplats.
Det skedde sommaren 1961. Oron för att tappa publik var överhängande. Det blev tvärtom med rubriker som ”Kisapokalen i ny miljö blev storsuccé”.
Nedgång
Pokalens popularitet tycktes permanentad.
Bakslaget kom 1970 när publiksiffran vid turneringen sjönk under tusen personer. Däremot behöll festkvällarna på Olympia sitt grepp om publiken.
Det gjorde de tills konkurrensen från omgivande festplatser blev för stor. Den sista pokalfesten i Folkets park hölls 1993.
Men fotbollsturneringen lever än i dag.