Det är Kinda lärcentrum som erbjuder utbildningen efter tillstånd från statliga myndigheten för yrkeshögskolan (Myh).
En fjäder i hatten med tanke på de höga krav som krävs för ett godkännande från Myh, enligt Björn Hoflund (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden (bun).
– Det är en styrka att Kinda kan erbjuda utbildningen och utan lärcentrum hade vi inte kunnat möta behovet lokalt.
Grundkrav
Kursen ges på halvfart. Gymnasieexamen är grundkrav och det kan även bli aktuellt med intervjuer med de sökande innan huvudmannen Östsvenska yrkeshögskolan kan ta beslut om antagningar.
Utbildningen mynnar ut i en examen som boendehandledare och integrationsassistent med specialisering på ensamkommande barn och ungdomar.
Riksintag
Intresserade har två möjligheter att ta del av utbildningen. Dels mellan augusti 2016 och maj 2018, dels mellan augusti 2017 och maj 2019.
Till respektive kurs står 35 platser till förfogande. Med möjlighet till överintag.
Kalle Eriksson, rektor vid Kinda lärcentrum räknar med hård konkurrens om platserna med tanke på att blir riksintag till utbildningen.
– Med tanke på att det öppnas nya boenden överallt är det stor efterfrågan på den här typen av utbildning.
"Riv"
Ulf Johansson, verksamhetsledare för två kommunala hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn i Kisa, är inne på samma linje.
– Det kommer att bli riv efter platserna. Det är jättesvårt att rekrytera duktig personal.
Närmast väntar rekrytering av en utbildningsledare. Kurserna finansieras med statliga pengar där Kinda kommun ersätts med 54 000 kronor per elev.