Ett Ă„r efter virala succĂ©n – aiolisemlan Ă€r tillbaka

NÀr Café Columbia av misstag hade aioli i sina semlor förra Äret spred sig nyheten som en löpeld över Sverige.
Ett Är senare Àr den ryktbara semlan tillbaka pÄ det anrika fiket i Kisa.

Sofia Forsberg och Petronella Eng driver Café Columbia i Kisa. Förra Äret skedde ett misstag som blev viralt. Av misstag fylldes nÄgra av caféets semlor med aioli istÀllet för vaniljkrÀm. I Är fick den ryktbara aiolisemlan en planerad och, av vissa kanske efterlÀngtad, Äterkomst.

Sofia Forsberg och Petronella Eng driver Café Columbia i Kisa. Förra Äret skedde ett misstag som blev viralt. Av misstag fylldes nÄgra av caféets semlor med aioli istÀllet för vaniljkrÀm. I Är fick den ryktbara aiolisemlan en planerad och, av vissa kanske efterlÀngtad, Äterkomst.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist/Café Columbia

Kisa2025-02-02 11:59

Januari 2024.

Nyheten slÄr ner som en bomb och sprids snabbt över hela Sverige.

Café Columbia i Kisa har lagt aioli i sina semlor. Egentligen ska det vara vaniljkrÀm, men i farten har caféförestÄndarinnan Sofia Forsberg tagit fel sprits.

undefined
Café Columbia ligger i kulturkvarteret VrÄken i centrala Kisa och har en anrik historia.

Ett Är senare.

Semlor trÀngs Äter i kakdisken. Men misstaget Àr lÄngt ifrÄn bortglömt.

Folk pratar fortfarande om aiolisemlan.

– Det har varit helt galet. NĂ€r vi hade saffranssemlor under julen var det en kund som frĂ„gade om vi hade Janssons frestelse i fyllningen, sĂ€ger Petronella Eng som driver cafĂ©et tillsammans med sin mamma.

Hon fortsÀtter:

– Vi fĂ„r nog leva med det.

undefined
Sofia Forsberg och Petronella Eng Àr inte bara mor och dotter. De driver ocksÄ Cafe Coumbia i Kisa. NÀr det förra Äret stod klart att det istÀllet för vaniljkrÀm hade hamnat ailoi i semlorna var de inte glada. "Jag minns att jag grÀvde ner mig i soffan", sÀger Petronella Eng.

Ingen av dem hade kunnat förestÀlla sig att nyheten skulle bli sÄ stor.

Och Àven om de nu kan se tillbaka pÄ cirkusen och skratta kan det ibland kÀnnas litet uttjatat.

– Det gĂ„r upp och ner, sĂ€ger Sofia Forsberg.

Hennes dotter ler.

– Det Ă€r klart att vi kan tycka att det Ă€r roligt sĂ„ hĂ€r i efter hand. Men nĂ€r det hĂ€nde var vi rĂ€tt osams. Jag var allt annat Ă€n glad den dĂ€r dagen. Jag minns att jag grĂ€vde ner mig i soffan dĂ€r hemma med en skĂ€mskudde och var arg.

Hon tittar pÄ sin mamma.

– Sen ringde du och sa att Corren hade ringt och dĂ„ kĂ€ndes det Ă€nnu vĂ€rre.

undefined
HÀromdagen gjorde den ryktbara aiolisemlan ett Äterspel pÄ Café Columbia. Denna gÄng skedde inga misstag.

Men nÄgonstans dÀr började det vÀnda.

Sofia Forsberg och Petronella Eng bestÀmde sig för att berÀtta om sitt misstag pÄ Instagram.

– Sen tog det bara fart, sĂ€ger Petronella Eng.

Visserligen var det bara fyra semlor som fylldes med aioli innan misstaget uppdagades. Men det rÀckte för att telefonen skulle gÄ varm.

Inte bara lokalpressen hörde av sig. Även riksmedier ringde och ville höra historien om aiolisemlan.

– Jag tyckte det var jĂ€ttejobbigt. Att synas över hela Sverige var inte roligt. Det var en himla tur att ingen var allergisk. Jag visste vilka det var som hade köpt semlorna, sĂ„ jag kunde ringa och berĂ€tta om misstaget. Men ingen blev direkt arg, de flesta bara skrattade, sĂ€ger Sofia Forsberg.

undefined
Sedan nyÄrsafton har Café Columbia börjat servera semlor igen.

Trots allt har nu ailoisemlan ÄteruppstÄtt.

– Vi kĂ€nde att vi mĂ„ste gör nĂ„got av det, sĂ„ vi testade hĂ€romdagen. Det var riktigt populĂ€rt, sĂ€ger Petronella Eng.

Men vetebullen fylls inte med enbart aioli. IstÀllet har mor och dotter ocksÄ lagt i skagenröra tillsammans med aiolin.

undefined
"Det Àr ingen som har kommit hit och specifikt bett om en aiolisemla", sÀger Petronella Eng.

Om all uppstÄndelse har gjort att caféet har fÄtt fler kunder Àr svÄrt att sÀga, sÀger de.

– PĂ„ somrarna Ă€r det alltid mycket folk och turister. Men det Ă€r ingen som har kommit hit och specifikt bett om en aiolisemla, sĂ€ger Petronella Eng. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!