Januari 2024.
Nyheten slÄr ner som en bomb och sprids snabbt över hela Sverige.
Café Columbia i Kisa har lagt aioli i sina semlor. Egentligen ska det vara vaniljkrÀm, men i farten har caféförestÄndarinnan Sofia Forsberg tagit fel sprits.
Ett Är senare.
Semlor trÀngs Äter i kakdisken. Men misstaget Àr lÄngt ifrÄn bortglömt.
Folk pratar fortfarande om aiolisemlan.
â Det har varit helt galet. NĂ€r vi hade saffranssemlor under julen var det en kund som frĂ„gade om vi hade Janssons frestelse i fyllningen, sĂ€ger Petronella Eng som driver cafĂ©et tillsammans med sin mamma.
Hon fortsÀtter:
â Vi fĂ„r nog leva med det.
Ingen av dem hade kunnat förestÀlla sig att nyheten skulle bli sÄ stor.
Och Àven om de nu kan se tillbaka pÄ cirkusen och skratta kan det ibland kÀnnas litet uttjatat.
â Det gĂ„r upp och ner, sĂ€ger Sofia Forsberg.
Hennes dotter ler.
â Det Ă€r klart att vi kan tycka att det Ă€r roligt sĂ„ hĂ€r i efter hand. Men nĂ€r det hĂ€nde var vi rĂ€tt osams. Jag var allt annat Ă€n glad den dĂ€r dagen. Jag minns att jag grĂ€vde ner mig i soffan dĂ€r hemma med en skĂ€mskudde och var arg.
Hon tittar pÄ sin mamma.
â Sen ringde du och sa att Corren hade ringt och dĂ„ kĂ€ndes det Ă€nnu vĂ€rre.
Men nÄgonstans dÀr började det vÀnda.
Sofia Forsberg och Petronella Eng bestÀmde sig för att berÀtta om sitt misstag pÄ Instagram.
â Sen tog det bara fart, sĂ€ger Petronella Eng.
Visserligen var det bara fyra semlor som fylldes med aioli innan misstaget uppdagades. Men det rÀckte för att telefonen skulle gÄ varm.
Inte bara lokalpressen hörde av sig. Ăven riksmedier ringde och ville höra historien om aiolisemlan.
â Jag tyckte det var jĂ€ttejobbigt. Att synas över hela Sverige var inte roligt. Det var en himla tur att ingen var allergisk. Jag visste vilka det var som hade köpt semlorna, sĂ„ jag kunde ringa och berĂ€tta om misstaget. Men ingen blev direkt arg, de flesta bara skrattade, sĂ€ger Sofia Forsberg.
Trots allt har nu ailoisemlan ÄteruppstÄtt.
â Vi kĂ€nde att vi mĂ„ste gör nĂ„got av det, sĂ„ vi testade hĂ€romdagen. Det var riktigt populĂ€rt, sĂ€ger Petronella Eng.
Men vetebullen fylls inte med enbart aioli. IstÀllet har mor och dotter ocksÄ lagt i skagenröra tillsammans med aiolin.
Om all uppstÄndelse har gjort att caféet har fÄtt fler kunder Àr svÄrt att sÀga, sÀger de.
â PĂ„ somrarna Ă€r det alltid mycket folk och turister. Men det Ă€r ingen som har kommit hit och specifikt bett om en aiolisemla, sĂ€ger Petronella Eng.