I förra veckan larmade personal på Värgårdsskolan, genom ett brev till vårdnadshavarna, om det alltmer hårda klimat som råder på sociala medier – ett klimat som resulterar i konflikter mellan eleverna. En del av dessa konflikter, de som rör så kallade "exposekonton" där avklädda bilder av unga tjejer och killar sprids vidare, har gett upphov till flera pågående polisutredningar. Kinda kommun är skolans huvudman – och ansvarar för elevernas arbetsmiljö.
– Det här försätter våra elever i en väldigt stressande situation. Eleverna själva vittnar om en stress över att alltid vara uppkopplade. Visst finns det positiva aspekter i det, som gemenskap och tillhörighet, men parallellt i samma system förekommer tyvärr kränkningar och hot, säger Holm och fortsätter:
– Vi måste stötta våra elever att synliggöra problematiken. Det är tufft att leva i den här digitala världen och vi som vuxenvärld, både i hemmet och skolan, behöver ställa oss frågan vad eleverna behöver av oss för att det ska bli enklare. Att förbjuda mobilerna på lektionerna och i klassrummet kan vara en sån sak.
Vi har tidigare intervjuat säkerhetsexperten Lena Ljungdahl som anser att det saknas kunskap och rutiner i skolvärlden för att hantera hot och trakasserier på nätet. Kindas Eva Holm håller inte med.
– Däremot behöver kompetensen alltid förnyas. Det här är ett forum som är så föränderligt, det är ingen som någonsin kommer att bli "färdigkompetent", och vi måste hela tiden uppdatera oss. Det handlar också om vår förmåga att öppna upp för svåra samtal – det är en stor del av det hela, menar bildningschefen.
Som en direkt åtgärd till den ökade problematiken på Värgårdsskolan kommer personalen att vidareutbildas under året.
– Vi har bestämt att lägga en hel dag, i vår kompetensutvecklingsplan, på just de här frågorna. Syftet är att öka kunskapen och förbättra de ögon med vilka vi upptäcker saker. Samtidigt kan vi aldrig tackla den här problematiken ensamma – vi behöver jobba tillsammans med vårdnadshavarna.
Anser du att ni som huvudman har gjort tillräckligt för att förebygga?
– Jag tycker att vi hela tiden försöker hålla jämna steg med det som händer i den digitala världen men då den utvecklas hela tiden går det inte att säga att vi har gjort tillräckligt. Jag kan inte heller peka på saker där vi har brustit, svarar Holm.