Som Corren berättat har Swedish Tissue långt framskridna planer på att omleda och kulvertera cirka 250 meter av Kisaån nedströms pappersbruket.
Dubbelt uppTanken är att åfåran, som i dag gör en sväng in mot fabriksområdet, ska friläggas, grävas torr, fyllas igen och ge utrymme för mera mark.
Syftet är att dubblera nuvarande fabriksyta, vilket ger plats för en ny och modernt utrustad fabrik i direkt anslutning till den nuvarande samt öppna för 45 nya arbetstillfällen.
Totalt rör det sig om en investering på 300 miljoner kronor.
Går allt enligt planerna kan en ny fabriksbyggnad stå klar i början av 2015.
Tillstånd direktI samband med kulverteringen ska Swedish Tissue ansvara för tillkomsten av ett omlöp så att fisk (bland annat öring) ska kunna vandra i denna del av Kisaån.
Swedish tissue får ta tillståndet i anspråk utan att domen har vunnit laga kraft, ett så kallat verkställighetsförordnande. Det betyder att arbetet med kulvertering kan inledas direkt.
För att den fortsatta utbyggnaden ska bli verklighet krävs dock beslut från högsta ledningen i den italienska koncernen Sofidel som äger pappersbruket.
Grönt ljusMark- och miljödomstolen höll huvudförhandling i målet i Kisa Folkets hus den 5 februari.
Då hade länsstyrelsen, Kinda kommun, grannfastigheter och andra berörda gett grönt ljus för kulverteringen. Ett överklagande av domen är därför inte troligt.
Skänker hoppTisdagens dom kommer som ett glatt besked för kommunstyrelsens ordförande Pia Tingvall (C).
– Fantastiskt bra. Arbetstillfällen som finns i dag blir kvar och så kan det dessutom bli nya jobb. Det här gynnar verkligen kommunen.
Roland Frithiofsson, vd vid Växtkraft Kinda som arbetar för näringslivets utveckling, har liknande tankar.
– Det här är otroligt viktigt. Hoppas att det blir en utbyggnad och nya jobb. Det kan i sin tur skapa efterfrågan på konsulter och experter inom tjänstesektorn, men även jobb för en rad hantverksföretag. Man brukar säga att ett industrijobb försörjer tre andra jobb.
Fotnot: Corren har inte kunnat få någon kommentar från Lorenzo Bianchi, vd vid Swedish Tissue.