Sociala medier lyfte Kisaföretaget efter de svåra åren

När man kliver in i Åvalla Snickeri utanför Kisa möts man av en doft som påminner om träslöjd. Här driver Daniel Grip ett snickeri som har varit igång sen 40-talet.

Daniel Grip har drivit företaget sen 2009.

Daniel Grip har drivit företaget sen 2009.

Foto: Märta Svensson

Kisa2021-07-03 14:00

Efter att Daniel Grip gått ut skolan och varit inom militären köpte han Åvalla Snickeri av den förre ägaren 2009. Daniel var inte helt okänd för företaget då han jobbat på timmar där förut.  

– Jag bodde i Linköping när min pappa sa att den tidigare ägaren skulle sälja företaget. Idén var då att ta över företaget med en kompis men han drog sig ur precis innan.  

Att han skulle bli egenföretagare var inget som var helt självklart även om han alltid har varit praktiskt lagd. Att det blev inom snickeri var mer självklart eftersom att Daniel alltid gillat träslöjd och utbildade sig inom möbelsnickeri på gymnasiet. 

– Jag är ganska rastlös och ville jobba med händerna. Men jag gillar också den sociala biten, att jobba nära kunder och med sälj.

Åvalla Snickeri finns på Instagram med många följare. Där hittar man videos och bilder på hantverket. Daniel menar att sociala medier är bra när man är egenföretagare för att man kan nå sin målgrupp helt gratis. Han följer också andra konton inriktat på snickeri så man kan inspireras av andra. Daniel drev företaget redan innan sociala medier fanns men sen han startade sitt Instagramkonto har det blivit en stor skillnad. 

– Det gäller att göra ett bra jobb när man får beställningar. Gör man det får det ringar på vattnet. Det tar tio år att bygga upp ett bra rykte men det kan rasera på en eftermiddag.

De första åren med företaget var tuffa. Daniel beskriver det som att han kröp på alla fyra de första åren och gjorde allt för att det skulle gå runt.  

– Innan sociala medier kom undrade jag vad jag skulle göra. Jag behövde förklara varför det kostar så mycket med hantverk. Hade någon frågat mig för ett par år sedan så skulle jag säga att detta var en utdöende trend men det har skjutit i höjden de senaste åren. Det är många unga som är intresserade av den gamla stilen.

Vad är skillnaden från då till nu? 

– At jag behöver inte försvara mitt yrke längre. Folk vet om skillnaden att handla hos mig eller i en byggvaruhandel. De vet att de får hög kvalitet. Allt är arkitektritat och varje föremål är unikt. Vi jobbar inte i serier utan gör allt efter beställning. 

Daniel tror att trenden beror på olika saker. TV-program, som Husdrömmar på SVT, tror han kan ha inspirerat många. Att personer utan någon erfarenhet kan bygga med hjälp av kunskap. Han tror också att storstadsfolk börjar leta sig ut ur de stora städerna. 

– Storstadsfolk ser vad de kan få på landet. De bor i små och dyra lägenheter men kan få stora hus ute på landet. Folk tjänar mer pengar idag och kan spendera dem. Många som renoverar vill att det ska vara unikt.

För tillfället är Daniel ensam på företaget. Han har som mest haft tre anställda och letar nu ny personal dag och natt.  

– Jag har en kille som hyr in sig hos mig. Det är skönt för det blir väldigt ensamt annars.

Daniel är också noga med att företaget inte ska bli för stort. Han vill hålla det intimt. 

Att vara egenföretagare har både för-och nackdelar menar Daniel.

– Att vara egenföretagare är lite som en egen livsstil, att man kan jobba med sin hobby.

Det är lätt att jobba för mycket tycker Daniel. När han bor i Linköping men har jobbet i Kisa blir det mycket pendling.

– Jag vill inte tänka på hur många mil som jag har suttit i bilen. Jag är tacksam för min sambo som orkar leva med någon som bara jobbar, säger Daniel och skrattar. 

Om Daniel Grip

Ålder: 36 år 

Bor: Linköping 

Familj: Sambo Emma och barnen Nora och Elton 

Hobby: Bollsport, innebandytränare, fiska, natur 

Bästa med egenföretagare: Att man kan kombinera intresse med arbete och friheten man har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!