Den nya rapporten "Kvinnor och män i Östergötland" bekräftade egentligen bara det miljöpartisterna Christina Karlsson och Charlotte Rydström redan visste. Nämligen att Kindapolitiken är usel på jämställdhet. Tillsammans med Ödeshög är Kinda den kommun i länet som har lägst andel kvinnor i fullmäktige.
– Det är förfärligt, det finns ett massivt gubbvälde. Det är en kultur där männen har en större maktposition. De sätter agendan och den får man förhålla sig till, säger Charlotte Rydström.
Hon har just påbörjat sin andra mandatperiod som Kindapolitiker och är andre vice ordförande i socialnämnden. Partikamraten Christina Karlsson gör sin första mandatperiod och sitter i fullmäktige samt i kultur- och fritidsnämnden.
– Jag märkte direkt av den totala manliga dominansen. Det finns kvinnor i fullmäktige, men de säger ingenting, säger Christina Karlsson.
Alla partier är överens om att den skeva fördelningen mellan kvinnor och män inte är bra, berättar miljöpartisterna. Men diskussionerna tenderar dessvärre att stanna vid det konstaterandet utan att någonting förändras.
Därför föreslår MP att kvinnor, oavsett partifärg, ska utbildas för att våga ta plats inom politiken. "Ju färre vi kvinnor blir, desto svårare blir det för varje kvinna att ta plats. Därför behöver vi stötta, uppmuntra och utbilda oss för att vi ska orka fortsätta", går det att läsa i motionen till fullmäktige.
Utbildningen ska innehålla både workshops och föreläsningar. Kvinnliga politiker behöver till exempel lära sig att debattera och att känna igen olika härskartekniker, tycker motionärerna.
– Vi tror att man kan göra kvinnor säkrare. Det går att träna sig i att prata i talarstolen och att lära sig härskartekniker och motstrategier, säger Charlotte Rydström.
Hon tror att kvinnor på sätt och vis är märkta av kulturen.
– Vi har för höga krav på oss själva och tycker att vi måste ha så mycket på fötterna för att gå upp, säger hon.
Christina Karlsson instämmer och fyller i:
– Men männens utlägg är inte alltid så briljanta.
Nu hoppas de båda politikerna att den ledande majoriteten ska nappa på deras motion så att den slipper bli liggande i ett helt år, vilket är den tid som kommunstyrelsen har på sig för att bereda ärendet.