"Chauffören struntade i att han kört in i oss"

- Jag är fortfarande chockad över det som hände. Det kunde ha gått väldigt illa med lilla Emil, säger Josefin Lindvall. Emil, 8 månader, låg i sin barnvagn när en buss körde på honom och modern vid Kisa station i förrgår.

Foto:

KISA.2012-08-01 10:49

Bebisen verkar vara oskadd fysiskt, men både han och mamman har sovit dåligt.

- Emil var chockad hela kvällen, skrek och kunde inte komma till ro förrän klockan var över halv tolv, berättar Josefin Lindvall.

Men det värsta tycker hon ändå var förarens nonchalans.

Påkörd på refug

Hon och kompisen Anna Lernås, Norrköping, hade varit i Linköping och gick av bussen vid Kisa station klockan 20.32 på måndagkvällen. De stannade på refugen med barnvagnen, medan bussen vände för att köra upp mot Kulla.

Men bussen körde inte runt hela stationen, utan vände på en femöring just där de klivit av.

- Då kommer bakkanten på bussen jättefort emot oss. Vi försöker gå undan men vi hinner inte. Jag får en hand klämd på något sätt. Lysena på bussen går sönder, berättar Josefin Lindvall.

- Min kompis och jag, vi båda skrek, men vi hann inte stoppa bussen.

Bitar kvar

Dagen efter ligger fortfarande splitter från bakljusen kvar på refugen. Josefins arm ömmar. Barnvagnen har fått sig en smäll, chassit har blivit tilltryckt liksom två av hjulen. Chassit har även skrapats upp på ett ställe. I korgen under barnvagnen ligger också splitter kvar.

- Igår låg en hel lampa på trottoaren, berättar Josefin Lindvall.

Hon ringde genast upp sin mamma Helen Lindvall. Mamman rådde henne att stå kvar och vänta tills bussen kom tillbaka från Kulla.

Några minuter senare kunde Josefin Lindvall stoppa busschauffören.

"Nonchalant"

- Vi sa: "Du har kört på oss och vagnen." Då säger han bara: "Om du vill anmäla skadan får du ta det med min chef." Sedan parkerade han bussen och gick och satte sig på sitt kontor. Han sket fullständigt i att han kört in i något.

- Jag var chockad och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Det var nonchalant, dålig stil av chauffören, säger Josefin Lindvall.

Vanlig olycka

Hans Bäck, Stångåbuss Trafik AB, beklagar det som hänt.

- Det är ett misstag av föraren. Vi har varit i kontakt med berörda idag och försökt klara upp det som hänt - olyckan är ju tyvärr ett faktum, säger Hans Bäck.

- Det här är den vanligaste typen av olycka vi har idag, det är ett problem med den typen av bussar att det bakre överhänget är så stort. Backning är också en av de svåraste situationerna för förarna som måste ha uppsikt både framåt och i båda backspeglarna samtidigt. Som tur är tror jag detta är den första personskadan vi har haft.

Vill bygga om

Stångåbuss kommer nu att verka för att Kisa station byggs om så att förarna inte kan vända på det sätt som busschauffören gjorde i måndags.

- Det är ju bakänden som slagit i, föraren märkte inte ens touchen. Bussen väger 20 ton, så det är inte konstigt. Det var tur att det gick så bra som det gick, säger Hans Bäck.

Händelsen är polisanmäld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om